'Ballon van Staal' gedoopt, kunstenares Siska Tol is ,,super trots''

JOURE - Aan de A6 bij Joure staat sinds kort een acht meter hoge stalen ballon. Het kunstwerk van Siska Tol uit Lemmer moet de herkenbaarheid van het knooppunt vergroten. Woensdagmiddag werd de ballon door wethouders Luciënne Boelsma en Irona Groeneveld samen met de maakster officieel gedoopt. Dit gebeurde met champagne terwijl in een drietal ballonmanden in samenwerking van de Friese Ballonfeesten de brander werd ontstoken.

Tol is ,,super trots dat het er staat. Het is echt ongelofelijk.'' De totstandkoming heeft uiteindelijk bijna vier jaar geduurd. Het heeft zolang geduurd volgens de kunstenares omdat het ontwerp eerst een jaar bij de gemeente heeft gelegen ,,toen kwam corona ertussen en er kwamen wat bezwaarschriften. Dan zijn er zomaar vier jaar voorbij.''

Identiteit van Joure
In het grote ballonkunstwerk van Tol zijn Friese paarden, weidevogels en water te zien. Elementen die volgens de maakster horen bij Joure en De Fryske Marren, onderwerpen die het eerste bij haar opkwamen. Luciënne Boelsma, wethouder van De Fryske Marren: ,,De opdracht was om een kunstwerk te realiseren dat de identiteit van Joure aan de snelweg zichtbaar maakt. We zien in dit ontwerp herkenbare Jouster en Fryske elementen, zoals de ballon, de paarden en weidevogels op de golvende structuur van wind en water. Siska Tol heeft een prachtig ontwerp gemaakt. Een prachtig kunstwerk wat goed de identiteit van Joure weergeeft.”

Eerst 25 meter hoog
Het eerste ontwerp van de blikvanger oversteeg de huidige acht meter hoogte, om precies te zijn was dat 25 meter. ,,Mijn originele ontwerp had ik zo groot gemaakt als een echte luchtballon. Als kunstenaar moet je groot denken, maar dat is hier natuurlijk niet haalbaar. Dus dat is het niet geworden", zei de kunstenares eerder al bij Omrop Fryslân.

Voor Siska Tol was het de eerste keer dat ze zoiets massaals maakte. Normaalgesproken houdt ze zich bezig met schilderijen en grafische kunst.