Aquarellen van Durkje Haringa in bibliotheek van Joure

Schilderij van Durkje Haringa

JOURE - De natuur in al haar gedaanten is de grote inspiratiebron voor het werk van Durkje Haringa. Op deze expositie zijn haar landschappen in aquarel te zien. Een techniek die haar voorkeur kreeg nadat ze ook andere technieken heeft beoefend. Naast landschappen schildert ze ook graag bloemen en stillevens. Ze won diverse prijzen met haar aquarellen, zowel provinciaal als landelijk.

Durkje Haringa werd in 1942 geboren in IJlst en groeide op met een vader die bekend was door zijn Friese koperwerk. Dus tekenen en schilderen waren haar niet vreemd. Na de Rijkskweekschool raakte haar hobby op de achtergrond, maar in 1979 pakte ze het palet weer op. Ze volgde verschillende cursussen, werd in 1989 lid van Het Atelier in Gorredijk en een jaar later ook van ’t Bûthûs in haar woonplaats Oudega (Sm).

Sinds 1985 is haar werk in een tiental Friese plaatsen geëxposeerd en zelfs een Franse galerie in Fécamp toonde haar aquarellen. Ook is ze een trouw deelnemer aan de Kunstroute van Smallingerland. Durkje is graag en vaak op Terschelling en het eiland is voor haar een natuurlijke inspiratiebron. Dat geldt ook voor De Alde Feanen vlakbij haar woonplaats.

Te zien van 12 oktober t/m 6 februari 2021 in de Bibliotheek in Joure. Deze expositie is georganiseerd door Stichting Keunst en Keur.