8501 Allstars krijgen daverend applaus bij InsideOut Festival

JOURE - Zaterdag werd op het DE-plein in Joure voor de derde keer het InsideOut Festival gehouden. Net voor de start van het festival kwam de regen met bakken uit de hemel, maar om twee uur was het droog en begon de zon te schijnen. Langzamerhand liep het plein vol voor het diverse muziekprogramma dat tot twaalf uur 's nachts werd aangeboden door stichting 8501Indie.

Het InsideOut Festival is een evenement met diverse muziekstromen, waaronder brass, pop, goldenoldies, indie-pop, rock, surf, hip hop en nog veel meer. De aftrap was voor de Toanhûs bands. Onder leiding van Arjan Kiel traden Endless Try, X en Artist Impression op.

Daverend applaus
Opvallend onderdeel was volgens de organisatie het 8501 Allstars uurtje waarbij er door jonge vluchtelingen muziek werd gemaakt uit eigen land, samen met leden van 8501indie. De vluchtelingen kwamen uit Afganisthan, Syrië, Turkije en Oekraïne. Tijdens het Oekraïense optreden werden er in het publiek met meerdere geel blauwe vlaggen gezwaaid. Na het optreden was er een daverend applaus.

Het avondprogramma begon met de verassende en vrij nieuwe band Breakwoord. Zij zijn heel goed in freestyle. Het publiek werd om drie steekwoorden gevraagd, waarna de band er een eigen hip hop nummer mee maakte. ,,De interactie met het publiek was daardoor erg leuk'', zegt Martsen van der Bij van de organisatie.

De Kront Jong Devils staan inmiddels al meer dan dertig jaar op de podia. Van der Bij: ,,En dat was goed te horen.'' De vierkoppige Groningse band wist met hun eigenwijze surfmuziek alle leeftijden in beweging te krijgen. Noorderlicht, de hip hop band uit Friesland, sloot hun repertoire af met hun hit Renault Clio. Met name de jongeren wisten dit uit volle borst mee te zingen.

Spontaan moshpit
Bruckenbauer wist bijna letterlijk het aan het DE-plein gelegen Café de Stam op zijn kop te zetten. Bij hun nummer over SC Heerenveen voetballer Leroy ontstond spontaan een moshpit, waarbij het publiek gaat springen en beuken. Ondanks dat kwam iedereen er zonder kleerscheuren vanaf. Het InsideOut Festival werd buiten afgsloten met de fantastische brassband De Baron. Er werd ondanks de toch wel wat vermoeide beentjes toch volop gedanst.