Bregepop Festival 2023: “Met z’n allen bouwen aan iets moois”

Foto Niels de Vries

SCHARSTERBRUG - Met het idee een kwalitatief goed feestje te organiseren in de buurt, komt Hessel Faber in 2013 bij zijn broer Durk, vrienden Sipke Schotanus en Gerben Klijnstra. Alle vier zijn even enthousiast. Het is vrij snel duidelijk dat dit evenement, deze jongensdroom, gaat plaatsvinden én dat zij met z’n vieren de organisatie op zich nemen. Bregepop in Scharsterbrug vindt dit jaar voor de achtste keer plaats, op 14 en 15 april. Met negen overdekte en verwarmde area’s en maar liefst vijftig te gekke acts. De diversiteit zorgt ervoor dat dit festival een succes is voor jong en oud. We spreken met Hessel Faber en Sipke Schotanus over het festival en wat er komt kijken bij de organisatie.

De grootsheid van het festival is een scenario waar de vier van tevoren alleen maar van hadden kunnen dromen. De mannen hadden niet verwacht dat het zo goed zou aanslaan.

Kippenvelmoment

“Vlak na het festival hebben we een evaluatie en dan laten we elkaar een paar maanden met rust om in juli te starten met wekelijkse vergaderingen voor de volgende editie”, vertelt Hessel. “Elke dag spreken wij elkaar.” Het Bregepop Festival is dan ook een grote klus. Durk Faber en Gerben Klijnstra houden zich het hele jaar door bezig met onder andere bouwtechnische zaken en het decor in alle area’s; Sipke Schotanus verzorgt onder meer het programma en de marketing; Hessel Faber doet de vergunningen, gemeente, infrastructuur en allerlei andere zaken. Ze worden hierin ondersteund door ruim 250 vrijwilligers, waaronder de partners van de mannen. Ook zij hebben allen hun eigen verantwoordelijke taak binnen de organisatie ingenomen. 

Op mijn vraag wanneer Hessel kippenvel krijgt geeft hij aan dat dat het moment is waarbij alle vrijwilligers bij elkaar zitten en ze aan de vrijwilligers vertellen dat het festival doorgaat. “Oe, ik schiet er weer vol van als ik aan dat moment denk”, zegt hij.

Brêge zonder dakje

Bij het bepalen van een locatie voor hun festival komt Gerben in 2014 uit bij kennissen die een ruim stuk weiland hebben in Scharsterbrug. Vrijwel direct zeggen zij ja en tot op de dag van vandaag vindt het festival op deze locatie plaats. Het festival krijgt de naam ‘Bregepop’. “De naam Bregepop, zonder dakje, is voor ons in Friesland wel duidelijk, al vinden de mensen buiten Friesland het nog al eens lastig om uit te spreken”, vertelt Hessel lachend. Voor het hele festival geldt één belangrijke voorwaarde: dat alles van hoge kwaliteit is. “Als je het doet, moet je het direct goed doen”, is Hessel van mening. Denk aan muziek, licht, geluid en veiligheid. De samenwerking hierin met de gemeente is ook belangrijk. Zij steunen de organisatie waar kan.

Grote namen

De vier stellen voor elke editie een lange wensenlijst op met artiesten die ze zouden willen zien optreden. Al puzzelend met de budgetten en tarieven komen ze dan tot een short list en gaat Sipke de artiesten benaderen. Waar het in het eerste jaar nog vooral regionale artiesten zijn en ze zich als festival dan nog moeten bewijzen, bieden de grote namen zich nu soms zelf aan. De eerste grote namen die ze destijds binnenhaalden waren de Memphis Maniacs en Guus Meeuwis, kan Hessel zich herinneren.

Het regelen van de artiesten is de taak van Sipke. Bijzonder trots vertelt hij hoe ze elke keer aan het begin starten met het in elkaar zetten van de line-up puzzel tot het – ook voor hem spannende - moment dat de line-up bekend wordt gemaakt. En aangezien muziek de grote hobby is van Sipke, is hij logischerwijs ook de ‘feest dj’ tijdens het festival.

Welkom in de feesttent

Al bij het eerste festival in 2014 zijn er meerdere tenten waar tegelijkertijd muziek te beluisteren is. Een live stage, met grote live acts en bands, een dance tent, waar je kunt dansen op muziek van de beste DJ’s en een Oud-Hollandse kroeg: De Bregepub. Deze area’s zijn er nog steeds: anno 2023 zijn dat er maar liefst negen om precies te zijn. Op negen plekken kun je tegelijkertijd muziek luisteren, beleven, dansen, drinken en eten.

“Na een afgeslankte editie vorig jaar wordt er dit jaar flink uitgepakt”, vertelt Sipke enthousiast. “Alle negen area’s met een eigen decor, door Durk en Gerben en hun bouwploeg gemaakt.” Naast de drie ‘standaard’ podia (Live stage, Bregepub en Dance tent) is de ‘Rock tent’ terug van weggeweest. Ook is er weer een ‘Silent disco’ waar mensen samen luisteren via een koptelefoon naar dezelfde muziek en hier lekker op kunnen dansen. Nieuw dit jaar is de ‘Vinyl tent’. Hier kun je zelf een plaat uitzoeken en laten draaien door de dj, om vervolgens lekker uit je dak te gaan op je eigen uitgezochte nummer. Ook is er een ruimte in huiskamersfeer; hier kun je meezingen en swingen met een pianist die live je verzoekjes speelt. Wat je zeker niet over wilt slaan dit jaar is de ‘Feestfabriek’, qua decor geïnspireerd op de bekende fabriek in Scharsterbrug.

Op de verschillende podia vind je optredens van onder andere Davina Michelle, Flemming, Suzan & Freek, CH!PZ, Drukwerk en The Dirty Daddies. Dansen kun je op muziek van La Fuente, Outsiders, 90's are back team, Jody Bernal en ook ABBA Fever. De complete line up, met maar liefst vijftig acts,  vind je op de website en sociale media van het Bregepop Festival. Dat wordt dus van tevoren goed uitzoeken waar je bij wilt zijn. Naast muziek en verschillende koude dranken is er ook genoeg keuze aan food. Denk aan Indonesische hapjes, BBQ grill, Spaanse churros, smoothies, hotdogs en tosti's.

Vermaken en entertainen

De vier mannen van de organisatie proberen zelf ook een beetje te genieten van het festival, maar zijn tijdens het evenement beschikbaar voor alle dringende zaken. Ze lopen continu rond, ontvangen gasten zoals de burgemeester en als het nodig is zijn ze ook beschikbaar om bijvoorbeeld mee te helpen achter de bar tijdens de piekmomenten. “We zijn tenslotte wél eindverantwoordelijk”, zegt Hessel. Sipke krijgt als feest dj op de avonden zelf minder mee van alles en daarom vindt hij de drie weken ervoor, met de opbouw van het festival, echt geweldig. “Of we met z’n allen op werkweek zijn”, zegt hij. “Met z’n allen bouwen aan iets moois.”

Doel van het Bregepop Festival is mensen vermaken en entertainen op een laagdrempelige manier geschikt voor alle leeftijden, en daar zullen de vier ook dit jaar vast weer in slagen.

Het meest veelzijdige festival van het Noorden

Het Bregepop Festival is het meest veelzijdige festival van het Noorden. Een absoluut spektakel voor jong en oud op een terrein boordevol overdekte en verwarmde area’s. Het festival vindt in 2023 voor de achtste keer plaats: op vrijdag 14 april (16.00-02.00 uur) en zaterdag 15 april (15.00-02.00 uur) op een mega festivalterrein in Scharsterbrug (Locatie: Hollandiastraat 118).

Op donderdag 13 april, de avond vóór het festival, is er een speciale avond voor sponsoren; zij zijn een belangrijk onderdeel om het festival mogelijk te maken.

GrootDeFryskeMarren is mediapartner van het BregePop Festival 2023. Alle informatie en de kaartverkoop is te vinden op www.bregepop.nl