Zwaluwwand bij Easterskar klaar voor nieuw broedseizoen

ROTSTERHAULE - Kinderen CBS de Trieme hebben zaterdag geholpen met het schoonmaken van de oeverzwaluwwand bij het Easterskar. Tijdens de schoonmaakactie stond er een harde wind , regende en hagelde het en liet de zon zich even zien. Alle weerscondities kwamen zo'n beetje voorbij. Maar dat deerde de schoonmakers niet.

Na ontvangst van een BFVW Jeugdpet werd onder begeleiding in twee uur de wand gereed gemaakt voor het broedseizoen van de oeverzwaluw. De oude broedgaten zijn schoongemaakt. Het oude nest en de parasieten zijn eruit gehaald en de gaten zijn opnieuw gevuld met vers zand zodat de oeverzwaluwen weer zijn eigen holletje kan gaan graven. Er werden zelfs nog enkele oude eitjes gevonden wat natuurlijk interessant was.

Het waterpeil lag bijna dertig centimeter lager dan we gemiddeld, terwijl de beschermende gracht nog niet is gehekkeld. Hierdoor is de wand kwetsbaar geworden voor grondpredatoren als de vos en de steenmarter. Beide roofdieren hebben een hol gemaakt in de wand. ,, We hopen dat dit geen nadelige gevolgen heeft voor onze oeverzwaluwen, die we met een week of drie weer kunnen verwachten'', aldus BFWV afdeling Sintjohannesga-Rotsterhaule.

Vanuit vogelwacht Balk was een kleine delegatie aanwezig om informatie in te winnen voor een potentieel eigen oeverzwaluwwand project. Ook zij hielpen mee met de voorjaarsschoonmaak.