Wumkesskoalle verbouwt op basis van ervaringsgericht onderwijs

Afbeelding Jous Architecten

JOURE - De Dr GA Wumkesskoalle in Joure is na de voorjaarsvakantie begonnen met een grote verbouw. Aan de Sluisdijk 25 verrijst een 'nieuwe' school rond het concept van ervaringsgericht onderwijs, met contact als rode draad.

De basisschool zal een veel opener uitstraling krijgen waarbij binnen en buiten met elkaar worden verbonden. Een grote verandering binnen de Wumkesskoalle zijn de schuifdeuren, waardoor leerlingen vanuit de lokalen naar buiten kunnen. Bij elk schoollokaal wordt de mogelijkheid gecreeërd om onder een luifel buiten les te geven. De groepen 3 tot en met 8 verzorgen hier hun eigen moestuin. Het hele plan is uitgedacht door JOUS-architecten.

Podium en kookeiland
Vanuit wordt er een duidelijke verbinding naar de leerpleinen gemaakt, die eveneens te bereiken zijn via schuifdeuren vanuit de lokalen. In de school wordt een vast podium gebouwd, waar het thematische onderwijs gepresenteerd kan worden. Het oude magazijn wordt omgebouwd tot een technieklokaal, waarin het toepassen van (digitale) techniek en creativiteit gestimuleerd zal worden. De keuken wordt totaal vernieuwd met een kookeiland, waar kinderen kunnen werken aan hun kookkunsten.

Groener
Naast al deze aanpassingen wordt het schoolplein ook vernieuwd. Er komt nog meer ruimte voor groen. Om dat te realiseren gaat de school subsidies aanvragen. In de laatste week van de zomervakantie zal de school ook worden voorzien van nieuw schoolmeubilair. Met andere woorden, de Dr GA Wumkesskoalle wordt in zes maanden tijd compleet vernieuwd.