Eerste keer voor Accolade

Woningen Wietske Tademalaan worden circulair gesloopt

Impressie van de nieuwe woningen

JOURE - Woningcorporatie Accolade bouwt zestien energiezuinige, gasloze huurwoningen aan de Wietske Tademalaan in Joure. Ze komen in de plaats voor de verouderde vijftien woningen uit 1960. Bewoners werden nauw betrokken bij de plannen. Inmiddels is het sloopwerk door Van der Wal Sloopwerken begonnen. De woningen worden op een circulaire manier gesloopt. Dit houdt in dat de materialen van de woningen zoveel mogelijk worden hergebruikt. Het is de eerste keer dat Accolade op deze manier woningen afbreken.

Voor de woningcorporatie is duurzaamheid is belangrijk. De vraag naar grondstoffen is zo groot dat er een tekort dreigt. De overheid wil dat er in 2030 vijftig procent minder primair grondstofverbruik is. De keuze om de woningen aan de Wietske Tademalaan circulair te gaan slopen was dan ook snel gemaakt. Het past naadloos binnen de gestelde duurzaamheidsambities.

Hoogwaardig hergebruik
De oude woningen bestaan uit veel grondstoffen die goed opnieuw gebruikt kunnen worden. Accolade: ,,We spreken eigenlijk ook niet van slopen maar van demonteren. Oude bouwmaterialen worden ‘hoogwaardig’ hergebruikt. Dat betekent dat een keuken ergens anders weer als keuken gebruikt wordt. Net als kozijnen en trappen. Dit is niet voor alle onderdelen mogelijk. Soms krijgen de bouwmaterialen een andere toepassing.''

De nieuwe woningen

De zeer energiezuinige A++, gasloze huurwoningen krijgen twee slaapkamers en een tweede toilet op de verdieping. De oppervlakte van de woning wordt ongeveer 65m2. Ook komen er extra parkeerplaatsen. De huurprijs van de zestien woningen blijft onder de huurtoeslaggrens.

,,We kiezen er steeds vaker voor om huurders zoveel mogelijk te betrekken bij plannen. De bewoners die aangaven terug te willen keren naar de nieuwbouw konden meedenken met de plannen'', aldus de woningcorporatie.

De sloop duurt ongeveer zes weken. Wanneer de nieuwbouw precies start is nu nog niet bekend.Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden