Woning familie Benthem in Oudemridum wint Vredeman de Vriesprijs

LEEUWARDEN -  Een woning in Oudemirdum en Energie Kenniscentrum Leeuwarden zijn de twee winnaars van de Vredeman de Vriesprijs voor architectuur 2020. J.O.N.G. Architecten uit Lemmer en opdrachtgever familie Benthem kregen de prijs voor de woning in Oudemirdum.

Achterbosch Architecten uit Leeuwarden is verantwoordelijk voor het ontwerp van het Energie Kenniscentrum Leeuwarden. Zij ontvingen de prijs samen met opdrachtgevers Koninklijke Oosterhof Holman en Ekwadraat. Beide prijzen werden in het Crystalic Business Park in Leeuwarden uitgereikt door gedeputeerde Sietske Poepjes.  

De opdrachtgevers en architecten van beide objecten kregen een bedrag van 5.000 euro per object en een oorkonde. Het is de elfde keer dat provincie Fryslân de Vredeman de Vriesprijs voor architectuur uitreikte.  

Woning Oudemirdum
Bij het project in Oudemirdum was er veel lof voor de verfijning, het ambachtelijke en de aandacht voor de omgeving. “De liefde voor de plek van opdrachtgever en architect is duidelijk voelbaar. Het behoud van het bestaande naast het toevoegen van een nieuw, karakteristiek volume spreekt tot de verbeelding”, aldus de jury. Bij dit project miste de jury een goede inpassing van duurzame techniek.

De Vredeman de Vriesprijs van de provincie Fryslân is een jaarlijkse prijs. Het ene jaar voor architectuur en het andere jaar voor vormgeving. De provincie wil met deze prijs het ontwerpklimaat in de provincie een stimulans geven. De provincie heeft naast de Vredeman de Vriesprijs ook prijzen voor bijvoorbeeld Friese literatuur, onderwijs en ruimtelijke kwaliteit.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden