Weblog burgemeester Veenstra: Verruiming

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

DFM - Burgemeester Fred Veenstra schrijft in zijn weblog deze keer over de op handen zijnde verruiming van een aantal coronamaatregelen en het aanstaande toerismeseizoen.

Onderstaand de weblog:

Voor de horeca en de winkeliers had het kabinet deze week een voorzichtig positief bericht. Vanaf 28 april mogen de terrassen weer open en hoeven we niet vooraf een afspraak te maken als we naar een niet-essentiële winkel willen. In onze gemeente hadden we al besloten dat we de ruimere regels voor terrassen die we vorig jaar vaststelden, ook dit jaar gaan gebruiken. Gelukkig kan dat vanaf volgende week.

Het voorjaar is begonnen, het toeristenseizoen komt op gang en we zijn allemaal weer toe aan verruiming van de regels. Die komen dus op een goed moment. Ik kreeg deze week de Inspiratiegids van onze VVV, “Waterland van Friesland”, op mijn bureau. Een prachtig boekje met mooie verhalen over wat het zuidwestelijk deel van Fryslân zo mooi maakt. Het landschap, de cultuurhistorie en alle voorzieningen. Ze maken dit gebied tot een aantrekkelijk gebied. Voor toeristen, maar natuurlijk ook voor ons als inwoners.

In het boekje is ook veel te vinden over alle ondernemers in de horeca, de recreatie, de watersport en de detailhandel die onze gemeente en de buurgemeente maken tot één van de meest bijzondere regio’s in ons land voor toeristen. Samen zijn die ondernemers verantwoordelijk voor de gastvrijheidseconomie die een belangrijke economische motor van onze gemeenten is.

Als gemeenten proberen we deze sectoren te ondersteunen. Door tijdelijke maatregelen zoals nu met de terrassen, maar ook door de aanleg en onderhoud van voorzieningen waar veel toeristen gebruik van maken.

Op dit moment zijn we als gemeentebestuur aan de slag met een nieuwe recreatievisie waarin we voor de komende jaren willen vastleggen hoe we toerisme en recreatie in onze gemeente zo goed mogelijk kunnen faciliteren. Ik hoop dat de toeristische sector ook deze zomer een goed seizoen mag beleven en dat het vooral ook voor de horeca mogelijk is om weer wat goed te maken van de afgelopen maanden waarin ze grotendeels gesloten moesten zijn.

Ook het besluit om niet langer één maar weer twee mensen thuis te mogen ontvangen zal voor veel mensen een opluchting zijn. Iets meer gesprek, contact met anderen. Velen van ons hebben dat nodig.

Hoewel de cijfers van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames nu nog heel hoog zijn moeten we er denk ik op vertrouwen dat de deskundigen voorspellen dat we op het piekniveau zitten en dat de cijfers zullen gaan dalen.

Want dat betekent dat de verruimingen van volgende week het begin zijn van een stroom van nieuwe maatregelen die de komende weken zullen volgen en ons weer in de buurt van ‘normaal’ brengen. Onderwijs, cultuur, sport, horeca, evenementen, bezoek thuis; op de nieuwe routekaart staat het allemaal genoemd.

De bekende basisregels blijven gelden, maar als we ons daar aan houden en wanneer het goed gaat met het vaccineren, dan gaan we een mooi voorjaar en een goede zomer tegemoet!

Weblog burgemeester Fred Veenstra.