Weblog burgemeester Veenstra van De Fryske Marren: Minder en meer

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

DFM - De weblog van burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren gaat deze keer over de vaccinatiegraad en het coronatoegangsbewijs.

Onderstaande de weblog:

Ik heb vandaag, 30 september, weer eens gekeken op de website van de Rijksoverheid over de coronacijfers. Er worden in onze gemeente voor deze dag drie positieve besmettingen gemeld en geen ziekenhuisopnames. Dat zijn bemoedigende cijfers.

Ik ga er maar vanuit dat dit te maken heeft met het groeiend aantal mensen dat zich inmiddels heeft laten vaccineren. Diezelfde website geeft aan dat 79 procent van de volwassenen in onze gemeente nu volledig is gevaccineerd. Voor de jongeren vanaf 12 jaar is dat 48 procent. Mooie cijfers. Maar de landelijke percentages liggen nog een stukje hoger. Dat zou bij ons dus ook moeten kunnen.

Ik ben ervan overtuigd dat het kan en dat veel mensen nog een afspraak zullen maken. Binnenkort gaan we met de deskundigen van de GGD in overleg om te kijken wat we hier als gemeente nog aan kunnen doen. Gerichte voorlichting of extra inzet van de vaccinatiebus zijn enkele mogelijkheden.
Minder besmettingen, meer vaccinaties. Dat is het streven. Sinds vorige week hebben we te maken met het coronatoegangsbewijs. In cafés en restaurants, bij evenementen, maar ook in sportkantines moeten we kunnen laten zien of we gevaccineerd zijn, recent negatief getest zijn of corona hebben gehad.

Nu de 1,5 meter-regel is vervallen heeft het kabinet dit toegangsbewijs verplicht gemaakt. Zo kunnen er toch meer mensen in een café of schouwburg worden toegelaten en kan verspreiding van het virus op drukke plekken worden voorkomen. Dat helpt weer mee om de druk op de zorg te verminderen. En zo kunnen kwetsbare mensen ook weer zoveel mogelijk deelnemen aan het maatschappelijk leven.

Ongetwijfeld is het even wennen. Voor bezoekers, maar ook voor ondernemers en bijvoorbeeld kantinebeheerders. Maar, zoals ik eerder schreef, in het buitenland is aangetoond dat deze vorm van toegang eigenlijk zonder problemen kan verlopen. We zullen de komende weken goed kijken hoe het gaat. Als iedereen een beetje meewerkt komt het vast goed. Hoe minder gedoe, hoe meer plezier we ervan zullen hebben.

Of het nu het stimuleren van vaccinaties of het invoeren van het coronatoegangsbewijs is, alles is erop gericht om minder besmettingen en minder ziekenhuisopnames te krijgen. Hierdoor, en door het nog steeds naleven van de basisregels (handen wassen, een beetje afstand houden, frisse lucht) kunnen we op termijn, ik hoop op korte termijn, weer nog meer ‘normaal’ leven.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.