Weblog burgemeester Veenstra van De Fryske Marren: Gekkenhuis

Algemeen
Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma
Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

DFM - Burgemeester Fred Veenstra schrijft in zijn weblog deze keer over de gevolgen van de nieuwe coronamaatregelen die 6 november in zijn gegaan. Ook gaat de weblog over de regels van de provincie voor evenementen.

Onderstaand de weblog:

Het is de afgelopen dagen een gekkenhuis bij ons team toezicht en handhaving. Iedereen belt en mailt over de nieuwe coronamaatregelen die vanaf 6 november van kracht zullen zijn. Vooral vanuit de sportverenigingen komen er veel vragen. En dat is logisch. Die verenigingen hadden al de verplichting om in de kantines te controleren op de QR-code, daar komen nu de kleedkamers bij. Waarom moet dat en vooral; hoe doen we dat.

Ik snap die vragen wel. Je bent geen vrijwilliger bij een sportvereniging geworden om je clubgenoten te controleren. Maar aan de andere kant begrijp ik onze regering ook. Het aantal coronabesmettingen stijgt pijlsnel. De zorg staat weer vreselijk onder druk. Ook in onze omgeving zien we dat terug. Er moeten dus maatregelen worden genomen om grotere problemen in de zorg te voorkomen. Uitbreiding van capaciteit in de ziekenhuizen lijkt mij geen oplossing op de korte termijn. Zelfs al zou men er in slagen extra bedden te realiseren, dan nog hebben we te maken met een personeelstekort.

Dus wordt er naar maatregelen gezocht om het aantal besmettingen terug te dringen. En dan zijn die vertrouwde basismaatregelen, die de laatste tijd misschien wat zijn weggezakt, toch weer heel belangrijk: afstand houden, handen wassen, meer thuiswerken en vooral ook thuis blijven bij klachten. Wanneer iedereen zich hier aan probeert te houden is er al veel gewonnen.

En waar we toch in groepen bij elkaar zijn, bijvoorbeeld in kleedkamers, is de check via de QR-code een maatregel die bijdraagt aan terugdringing van het virus. De verenigingen zullen, samen met de sportbonden, moeten nadenken over de uitvoering. Gemeenten doen dat ook. We gaan natuurlijk alle vragen beantwoorden en zo mogelijk tips geven hoe het zo goed mogelijk zou kunnen. Ik hoorde deze week al enkele van die tips. Je zou de thuisspelende teams weer kunnen vragen thuis te douchen. Je kunt de QR-code van iedereen bij aankomst in de kantine scannen en dan een polsbandje geven zodat verdere controle niet nodig is. Zo zijn er vast meer ideeën.

En vanzelfsprekend gaan we niet bij de eerste de beste overtreding een boete uitdelen. Natuurlijk gaan we eerst adviseren en in gesprek. Iedereen moet de tijd krijgen om het in de eigen situatie een beetje te organiseren. Ik hoop dat de sportverenigingen, net als dat in de horeca is gebeurd, zich realiseren dat ze zo, ondanks alle gedoe, toch ook een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van een probleem dat ons al te lang bezig houdt. En dat allemaal om te voorkomen dat we weer in lockdown-achtige situaties terecht komen, want dat wil toch niemand meer.

Tot slot nog even een ander gekkenhuisje. De provincie verraste deze week gemeenten en vele anderen met nieuw beleid voor evenementen. Bij een aanvraag voor een vergunning, zelfs voor de buurtbarbeque zo lazen we in de krant, moet door de aanvrager een natuurtoets worden gedaan. Veel extra werk en nog duur ook. Als gemeentebestuurders zagen we dit niet aankomen. En Provinciale Staten ook niet, er is al een debat aangevraagd.

Nog los van de inhoud, dit is niet de manier om dergelijke ingrijpende nieuwe eisen aan te kondigen. Het laatste woord is er dus nog niet over gezegd.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.