Weblog burgemeester Veenstra van De Fryske Marren: Een nieuwe start

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

DFM - In zijn weblog gaat burgemeester Fred Veenstra deze keer onder andere in op het lezen tijdens de vakantie, op de geldende coronaregels en op zijn herbenoeming.

Onderstaand de weblog:

Na een aantal weken vakantie ben ik deze week weer aan de slag gegaan. We hebben de vakantie grotendeels doorgebracht op het platteland van Midden-Frankrijk, bijna letterlijk in ‘the middle-of-nowhere’. Erg rustig en dus alle gelegenheid om zelf rust te nemen en nieuwe energie op te doen voor de komende tijd.

Eindelijk ben ik aan de stapel boeken toegekomen die al lang lag te wachten. Ik heb De Friezen gelezen, van Flip van Doorn, een boek over de geschiedenis, de taal en de cultuur van Fryslân en de Friezen. Interessant om ook deze kijk op de Friese geschiedenis te lezen. Maar ik heb ook, eindelijk, It Wrede Paradys van Hylke Speerstra gelezen. Over Friezen die emigreerden naar verre oorden. Soms met succes, soms ook helemaal niet. Maar ze bleven allemaal Fries. Nadat hij twee jaar op het nachtkastje lag las ik Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. Een dikke roman die eigenlijk gaat over de negatieve effecten van massatoerisme. Of het nu Venetië of Giethoorn is, je moet je afvragen of die massale toestroom goed is voor zo’n plaats. En wees gerust, er zaten ook enkele minder diepgravende boeken in de koffer.

We hebben natuurlijk ook iets gezien van de omgeving en een aantal steden en dorpen bezocht. Wat ons opviel - en dat hadden we gezien de berichten over grote demonstraties niet verwacht - was dat alle mensen zich keurig aan de coronaregels hielden. Zonder corona-app geen toegang tot de horeca. Op de plekken waar een mondkapje verplicht is, in winkels, musea, kerken, en soms in complete binnensteden, draagt iedereen ook dat mondkapje. Geen gemor, van zulke gedisciplineerdheid kunnen wij nog iets leren.

Zonder morren ben ik maandag weer aan de slag gegaan. Werken is immers ook leuk. En met een agenda die van ‘s morgens vroeg tot diep in de avond gevuld is ben je de vakantie ook zo weer vergeten.

Binnen en buiten de gemeente waren er allerlei vergaderingen. Daarnaast ook verschillende gesprekken met inwoners en verenigingen met vragen om medewerking, met adviezen die ik zeer op prijs stel, maar ook met persoonlijk leed waarbij ik mogelijk voor een oplossing zou kunnen zorgen. En donderdagavond was ik getuige van de goede samenwerking tussen alle hulpdiensten bij de crisissituatie bij Swimfun in Joure.

Eigenlijk is alles wat in de burgemeestersportefeuille valt deze dagen al weer voorbij gekomen.

Maar daarnaast was er woensdagavond de bijzondere raadsvergadering waarin de gemeenteraad heeft besloten mij voor te dragen voor een nieuwe periode van zes jaar. Zo’n vergadering is besloten en het besprokene blijft geheim. Ik was er zelf niet bij en kan er dus niets over zeggen. Maar natuurlijk heb ik na afloop de uitslag te horen gekregen en is die uitslag daarna openbaar gemaakt. Een voordracht voor een nieuwe periode.

Ik ben daar blij mee. De afgelopen jaren heb ik mijn best gedaan om mijn functie op een goede manier in te vullen. Dat mag ik nu nog een periode gaan doen. Samen met al die mensen binnen en vooral ook buiten het gemeentehuis die willen werken aan die kleurrijke, actieve en noflike gemeente die De Fryske Marren is. Ik kijk daar naar uit!

Weblog burgemeester Fred Veenstra.