Weblog burgemeester Veenstra: Lockdown, hoe lang nog?

Algemeen
Foto De Fryske Marren
Foto De Fryske Marren

DFM - De wekelijkse weblog van burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren gaat deze keer over de lockdown en de avondklok in samenhang met de gevolgen daarvan voor het dagelijks leven. Ook gaat het deze keer over het bijpraten van de gemeenteraad over allerlei verschillende onderwerpen met betrekking tot de coronacrisis.

Onderstaand de weblog:

Ik kan me voorstellen dat veel mensen de periode waarin we nu zitten niet leuk vinden. En dat is nog zacht uitgedrukt. De lockdown en de avondklok hebben hun invloed op ons dagelijks leven. We moeten zoveel mogelijk thuis blijven. Voor velen gaat het werk door en moeten tegelijkertijd ook de kinderen thuisonderwijs krijgen en goed worden begeleid. Voor anderen is het zo dat door de sluiting het eigen bedrijf of de baan in gevaar dreigt te komen. We maken ons zorgen over de gezondheid van kwetsbare familieleden die in een verzorgingstehuis wonen. Zo heeft iedereen zijn eigen zorgen. En het weer heeft in deze tijd van het jaar soms ook geen positieve invloed op ons welbevinden.

Maar we moeten door. En door deze periode heen zien te komen.

Eens in de twee weken praat ik de gemeenteraad bij over de gang van zaken in onze gemeente. Hoe staat het met het aantal besmettingen, hoe functioneert het onderwijs, hoe bereiken we de jongeren, de ondernemers, de sportverenigingen enz. Maar ook de enorme extra inzet die we plegen om de verkiezingen in maart voor te bereiden komt aan de orde. En natuurlijk ook de handhaving van alle regels en de samenwerking tussen onze BOA’s en de politie. De betrokken medewerkers vertellen waar ze mee bezig zijn en de leden van de raad kunnen er vragen over stellen, vaak ook vanuit hun eigen ervaring uit de eigen omgeving. Dat is goed voor de betrokkenheid.

Maar ik raak ook zelf tijdens die bijpraat-sessies telkens weer onder de indruk van alle onderwerpen die langs komen en de enorme inzet die niet alleen onze eigen medewerkers, maar ook heel veel anderen hebben. Iedereen doet zijn uiterste best om alles in goede banen te leiden.

Er zijn financiële regelingen voor allerlei bedrijven en organisaties. Er is ontzettend veel aandacht, bijvoorbeeld via het welzijnswerk voor allerlei mensen die het lastig hebben. Er wordt goed meegedacht met bedrijven en verenigingen over wat juist wél kan.

Volgende week (inmiddels is de persconferentie daarover geweest red.) horen we van onze premier hoe het na 9 februari verder gaat. Vervalt de avondklok misschien weer, worden de maatregelen versoepeld of mogen de kinderen weer naar school. Misschien kan het omdat het aantal besmettingen afneemt. Maar de vrees voor de opmars van de Britse variant bestaat nog wel op dit moment.

Ik hoop dat we zullen horen dat de noodzakelijke maatregelen kunnen worden verlicht. Dat zou, in combinatie met het toenemen van het aantal mensen dat is gevaccineerd en de lente die er aan zit te komen, weer perspectief bieden. Nog even volhouden dus, er komen betere tijden.

Weblog burgemeester Fred Veenstra