Weblog burgemeester Veenstra: Je gaat het pas zien als je het door hebt

Algemeen
Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma
Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

DFM - Wekelijks schrijft burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren een weblog. Deze keer gaat het over ondermijning.

Onderstaand de weblog:

De afgelopen week stond in het teken van ondermijning. Op dinsdag en woensdag waren er in Joure studiedagen voor medewerkers van alle Friese gemeenten, van de politie en andere overheidsdiensten. En op donderdagavond was er een avond voor ondernemers over hetzelfde onderwerp.

Ondermijning is voor veel mensen een wat abstract begrip. De Rijksoverheid omschrijft het zo: “Criminelen maken gebruik van diensten van de bovenwereld. Boven- en onderwereld raken zo met elkaar verweven. Criminelen beïnvloeden zo onze samenleving. Hierdoor raken normen vervaagd en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. Dat heet ondermijning.”

Dat klinkt nog steeds redelijk vaag. Maar je zult maar boer zijn en merken dat degene die een stal huurde er een hennepkwekerij of drugslab in is begonnen. Je zult maar autoverhuurder zijn en merken dat jouw auto’s voor criminele activiteiten worden gebruikt. Of je zult er maar achter komen dat bij de buren drugs gekweekt of gefabriceerd worden met alle gevaar voor brand en explosies van dien.
En we kennen (van elders in het land natuurlijk) de jongeren die merken dat ze als drugskoerier meer verdienen dan in de supermarkt. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Ook in onze gemeente.

Bestrijding van ondermijning is een taak, een opdracht voor gemeente en politie samen. Maar dan moet je wel de signalen die er zijn oppakken en er vervolgens iets mee doen. En dat geldt niet alleen voor de buurtagenten en de BOA’s die normaal oog en oor in de samenleving zijn. Ook andere medewerkers moeten zaken waarvan ze denken “Klopt dit wel” doorgeven zodat er naar gekeken kan worden. De politie kan de strafrechtelijke aanpak in werking zetten en de gemeente de bestuursrechtelijke. Zoals een drugspand sluiten of voorkomen dat iemand een vergunning krijgt.

Maar: signalen herkennen is natuurlijk niet alleen iets voor de overheid. We vormen met zijn allen de samenleving. En wanneer we de mienskip in onze gemeente noflik willen houden zullen we het samen moeten doen. Dus alle inwoners en ondernemers zullen alert moeten zijn op signalen en er melding van moeten maken als ze iets zien.

Daar was de ondernemersavond voor bedoeld. Een presentatie met sprekende voorbeelden van bedrijfspanden waarbij, als je er goed naar kijkt, opvalt dat het daar niet deugt. En daarna enkele ondernemers die hun eigen ervaringen met ondermijning deelden. Sprekende voorbeelden die duidelijk maakten dat je zomaar kunt worden meegezogen in zaken die niet deugen.

Ik denk dat bij de aanwezigen de ogen open zijn gegaan; ze zagen het en hadden het door.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.