Weblog burgemeester Veenstra: IJspret

Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma

DFM - De weblog van burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren ging deze keer over de winter. Inmiddels heeft het koude weer alweer plaats gemaakt voor de dooi.

Onderstaand de weblog:

De Fryske Marren was de afgelopen dagen letterlijk in beeld. Ik zag bij de NOS een prachtig filmpje van een besneeuwd Sloten voorbijkomen. En bij de eerste beelden van schaatsers op natuurijs zagen we het Nannewiid, ook bij de NOS. Inmiddels weet ik dat er de komende dagen nog meer landelijke filmploegen naar onze gemeente zullen afreizen. Het klopt, niet alleen zomers valt er in De Fryske Marren veel te genieten. Nu er ijs ligt zien we een heel andere kant van diezelfde prachtige omgeving.

Het is, eindelijk, weer eens tijd voor winters plezier. Een paar dagen konden vooral de kinderen genieten van de sneeuw. De “berg” in het park Heremastate naast het gemeentehuis heeft zijn nut als sneeuwhelling weer eens bewezen. Ik kreeg overigens ook van een oudere inwoner van onze gemeente te horen dat het op sommige plekken wel heel lastig was om over besneeuwde trottoirs te lopen. Daarom ook hier nog maar eens de oproep aan iedereen om het trottoir voor het eigen huis en misschien ook dat van de buren schoon te houden.

Nu ligt er ijs. Hoewel het minder dik is en wat minder glad dan we hoopten kan er toch worden geschaatst. Op de vele ijsbanen in de gemeente en ook hier en daar op natuurijs. De schaatsliefhebbers gaan een mooi weekend tegemoet.

En dat betekent dat de gemeente en de ijswegencentrales het druk krijgen. Want niet alleen moet iedereen zo veilig mogelijk kunnen schaatsen, we hebben op dit moment natuurlijk ook rekening te houden met alle coronaregels. Vanwege die regels kunnen er bijvoorbeeld geen wedstrijden worden gehouden. Want dat zijn immers evenementen waar publiek op af komt. En evenementen zijn op dit moment niet toegestaan. Bovendien zal iedereen begrijpen dat het niet verstandig is om nu grote groepen mensen bij elkaar te laten zijn.

Geen wedstrijden, geen grote groepen, maar verder kan er veel. En het is vooral ook aan iedereen zelf om rekening te houden met de zaken waaraan we inmiddels gewend zijn geraakt. Kinderen mogen in groepsverband sporten, maar voor volwassenen geldt, ook op het ijs, de 1,5-meterregel.

Er zal op veel plaatsen extra toezicht zijn om ervoor te zorgen dat er niet teveel mensen naar het ijs en op het ijs komen. e zetten verkeersregelaars in om het parkeren en de situatie rond het ijs goed te regelen. Op enkele plekken zal er een EHBO-post zijn. Koek-en-zopie mag, maar alleen om af te halen. De mensen van de gemeente en de politie en alle vrijwilligers van de ijswegencentrales zullen zich het hele weekend inzetten om het zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken te genieten van het ijs. Voor iedereen die gaat schaatsen moet de veiligheid voorop staan.

Kijk voordat je op weg gaat op de website van de Friesche IJsbond; waar is het veilig en waar niet. Zorg voor goed materiaal en vermijd risico’s. In onze ziekenhuizen is het al erg druk. Daar kunnen niet veel mensen met gebroken polsen of heupen bij.

Wanneer iedereen zich aan de schaatsregels en de coronaregels houdt, wordt het een prachtig weekend.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.