Weblog burgemeester Veenstra: Houd afstand, maar houd contact

Algemeen

DFM - In zijn wekelijkse weblog ging burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren deze week in op het besluiten tot een gedwongen opname van een inwoner bij een GGZ-instelling. Ook de positieve rol van een lokale ondernemer hierin komt aan bod. Daarnaast schrijft de burgemeester over de wederom aangescherpte coronamaatregelen. ‘Houd afstand, maar houd contact’

Onderstaand de weblog:

Zo nu en dan moet je als burgemeester het besluit nemen om iemand tegen zijn wil op te laten nemen in een GGZ-instelling. Een crisismaatregel. Iemand is op dat moment een gevaar voor zichzelf of voor zijn omgeving. Natuurlijk neem ik zo’n besluit niet zomaar. Er ligt altijd een advies van een psychiater aan ten grondslag.

In de afgelopen dagen was er zo’n situatie. Het bijzondere in dit geval was dat de zaak aan het rollen werd gebracht door een lokale ondernemer. Hij merkte op dat er iemand in de winkel kwam die een zeer afwijkend (koop)gedrag vertoonde. Na een melding bij de politie werd de GGZ ingeschakeld. De dienstdoende psychiater kon niet anders dan constateren dat betrokkene absoluut niet in staat was voor zichzelf te zorgen en dat opname de enige oplossing zou zijn.

Ik hoop dat deze inwoner van onze gemeente met de juiste hulpverlening over een tijdje in staat is om weer een gezond en zelfstandig leven te leiden. Ik heb de ondernemer in kwestie gebeld en hem bedankt voor zijn opmerkzaamheid en het inschakelen van de politie. Hiermee is immers de hulp op gang gekomen aan iemand die het hard nodig blijkt te hebben. Een mooi voorbeeld van hoe we in onze dorpen naar elkaar kunnen omzien. Dat omzien naar elkaar is altijd nodig en van groot belang, maar in de huidige tijd nog veel meer.

Opnieuw zijn de coronaregels aangescherpt. Het sociale leven ligt bijna helemaal stil. We zijn grotendeels op onszelf aangewezen. Iedereen gaat daar op zijn eigen manier mee om, maar ik merk dat velen het daar moeilijk mee hebben. Het is soms ook frustrerend dat je maar met twee mensen bij elkaar kunt komen en dat je niet naar de vereniging of club kunt waar een deel van je leven ligt. Als overheden denken we na over oplossingen. Landelijk zijn er denktanks, in de gemeenten proberen we creatief te zijn.

En daarnaast komen heel veel maatschappelijke organisaties, instellingen en bedrijven in actie om mensen bij elkaar te betrekken, om oog voor elkaar te hebben en zo eenzaamheid te bestrijden. Van vrijwilligersorganisaties tot scholen, van kerken tot supermarkten.

Daar kan ieder van ons ook zelf een rol in spelen. Aandacht voor ouderen, voor je buren of anderen in je nabije omgeving. Het voorbeeld van onze lokale ondernemer past hier prima in. Op de website eentegeneenzaamheid.nl kun je zien hoe je zelf mee kunt doen. Er kan veel onder het motto ‘Houd afstand, maar houd contact’. Dat motto blijft belangrijk. De coronacijfers lijken te stabiliseren of zelfs een beetje te dalen, maar er zijn nog steeds veel te veel besmettingen en er liggen nog heel veel mensen in het ziekenhuis. We moeten, ook nu de regels een paar weken lang nog strenger zijn, ons uiterste best doen om ons er zoveel mogelijk aan te houden.

In afstand houden ligt de basis voor de bestrijding van corona. Nu doorzetten zal er toe leiden dat we over een aantal weken mogelijk weer meer kunnen dan nu het geval is. Doorzetten, afstand houden, contact houden én moed houden.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.