Weblog burgemeester Fred Veenstra: vrijheid

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

DFM - In zijn weblog schrijft burgemeester Fred Veenstra deze week over onder andere de bewoners van het asielzoekerscentrum in Balk. Onderstaand de weblog:

In Balk had ik deze week een ontmoeting met de bewonerscommissie van het azc. Een gesprek in de grote zaal van De Treemter, op gepaste afstand van elkaar. Maar toch is het een prima kennismaking. Ik mag iets vertellen over de functie van burgemeester in ons land en onze gemeente.

Daarna vertellen de ongeveer twintig mannen en vrouwen iets over zichzelf. Waar ze vandaan komen, wat voor beroep of opleiding ze hebben en iets over hun leven op dit moment, over het verblijf in het azc in Balk. Ze komen uit Syrië, Afghanistan, Ethiopië of Turkije. De één is docent, een ander piloot, ICT-er of architect. Allemaal wonen ze na hun vlucht uit eigen land nu enkele weken of maanden in Balk.

Op hun eigen manier proberen ze hun plek, hun tijdelijke plek, in de nieuwe omgeving te vinden. Een aantal is vrijwilliger in het azc, bijvoorbeeld door als vertaler landgenoten te helpen. Weer anderen proberen in contact te komen met de inwoners van Balk. Tijdens Burendag, eind september, is er door iemand een Turkse lekkernij verspreid met een kaartje om dankbaarheid te tonen.

Die dankbaarheid komt in alle verhalen terug. Iedereen is dankbaar. Dankbaar voor een overheid die zorgt voor opvang. En dankbaar voor de rust, in Balk en in de natuur er omheen, maar ook in het azc. En men vertelt over de reacties van de inwoners van Balk, over de manier waarop iedereen elkaar groet en vriendelijk toelacht. Balk is een prima plek om te wonen.

Ik zag deze week de documentaire Shadow Game over jonge mannen die vanwege de oorlog Syrië of andere landen ontvluchten en proberen om grotendeels lopend door Griekenland, Servië en andere landen grenzen over te steken om zo een plek te bereiken waar ze een veilige toekomst hopen op te kunnen bouwen. Je vlucht uit een land waar je niet meer veilig bent en probeert in een maandenlange tocht met nieuwe ontberingen het veilige West-Europa te bereiken.

Ik kan me voorstellen dat de mensen die nu in het azc in Balk wonen ook dit soort ervaringen hebben. En dan is Balk misschien wel bijna het beloofde land. Een plek waar rust en vrijheid heerst.

Ik reed, bijna verlegen over alle dankbaarheid die ik in ontvangst mocht nemen, weer terug. En ik bedacht me dat de vrijheid die in Balk wordt ervaren echt wat anders is dan de vrijheid waarover in ons land op dit moment wordt gediscussieerd.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.