Vrijwilliger Allan: “Het is fijn om actief bezig te zijn en ik leer zo nieuwe mensen kennen.”

Algemeen
Foto Rianna Hilarius / Studio Spontaan
Foto Rianna Hilarius / Studio Spontaan

DFM - Allan (31) komt uit Oeganda. Hij is ruim een jaar in Nederland en woont in het
asielzoekerscentrum in Balk. Van oorsprong is hij IT-specialist. Sinds augustus doet hij elke zaterdagmorgen vrijwilligerswerk bij korenmolen De Kaai in Sloten. Samen met De Kear-buurtwerker en gediplomeerd molenaar Tanja Kombrink zorgt hij ervoor dat de molen draait en meel maalt.

De meelproducten worden in een winkeltje verkocht. Allan vindt het werk bij de molen zo mooi dat hij er zijn beroep van wil maken. “De opleiding tot molenaar is wel een uitdaging”, geeft hij toe. “Veel termen zijn alleen in het Nederlands. Maar ik ben vastbesloten en gelukkig leer ik snel!”

Blij en trots
Het vrijwilligerswerk bij de molen verbreedt Allans wereld, vindt hij. “Het is fijn om actief bezig te zijn en ik leer zo nieuwe mensen kennen.” Dat hij het molenaarswerk op vrijwillige basis doet, maakt voor Allan geen verschil. “Dit werk maakt me blij en trots, ook al krijg ik er geen geld voor. Het geeft me het gevoel dat ik iets bijdraag aan de gemeenschap en waarde heb.”

Meedoen
Dat herkent Petra Peduzzie (61). Petra is wekelijks actief als vrijwillige Regelhulp van Sociaal Werk De Kear. “Mijn werk als Regelhulp varieert van het assisteren bij het invullen van formulieren tot hulp bij het aanvragen van uitkeringen. Veel van mijn cliënten zijn nieuwkomers. Voor hen is al dat papierwerk in het Nederlands best ingewikkeld.” Petra werkte vroeger in de bibliotheek en w erd later zelfstandig fotograaf. Na een ongelukkige val kwam ze in een rolstoel terecht. “Ik ben een sociaal dier en wilde niet achter de geraniums terechtkomen. Door dit werk voel ik me niet meer ‘die mevrouw in die rolstoel’; ik doe mee in de maatschappij.”

Voldoening
Ook nu, in coronatijd, gaat Petra door met haar vrijwilligerswerk. “Gezien mijn eigen kwetsbare gezondheid heb ik een tijdje vanuit huis gewerkt – lang leve FaceTime en WhatsApp – en nu werk ik vanuit het gemeentehuis, met een spatscherm ertussen.” Vanaf januari werkt Petra in de bibliotheek. Vrijwilligerswerk is een aanrader, vindt ze. “Het geeft zoveel voldoening. Vaak zeggen mensen tegen me dat ze het fijn vinden dat ik dit doe. Ik herinner me iemand die totaal niet meer wist hoe hij verder
moest en door mijn hulp weer zelfstandig door kon. Het geeft me een gevoel van trots.”

Onschatbare waarde
Petra en Allan zijn twee van de vele vrijwilligers die in gemeente De Fryske Marren actief zijn. “Het werk van al deze vrijwilligers is van onschatbare waarde”, zo zegt wethouder Welzijn Irona  Groeneveld. “Vrijwilligers vind je overal. Denk aan sportclubs, zorgcentra, ziekenhuizen, buurthuizen, bibliotheken, dorpsbelangenverenigingen en theaters. En ze zijn onmisbaar. Als vrijwilligers vandaag zouden stoppen met hun werk stort onze samenleving in elkaar. Bij wijze van spreken dan.” Juist in coronatijd is vrijwilligerswerk belangrijker dan ooit, meent Irona. “Sociaal contact is op dit moment niet vanzelfsprekend. De dingen die mensen op vrijwillige basis voor elkaar doen, maken nu het verschil.”

Op 7 december was het Nationale Vrijwilligersdag. Gemeente De Fryske Marren zegt oprecht ‘dank je wel’ tegen alle vrijwilligers. Irona: “We zoeken nog een passende manier om onze waardering concreet te uiten. Ideeën van inwoners zijn van harte welkom! In ieder geval blijven we vrijwilligers praktisch ondersteunen. Bijvoorbeeld via de site vipdefryskemarren.nl, een samenwerking met welzijnsorganisatie De Kear. Hier vind je onder meer vrijwilligersvacatures en gratis e-learning voor
vrijwilligers.” Irona nodigt nadrukkelijk ook jongeren uit om een kijkje te nemen op de site. “Als je wat doet voor een ander verrijk je jezelf. Probeer het gewoon eens, je krijgt er zoveel voor terug!”

www.vipdefryskemarren.nl

Tekst: Letterhuis