Vogelwacht heeft zorgen over verbouwingen bij camping Wijckel, beheerder verbaasd

Foto Willem Vermeltfoort / Omrop Fryslan

WIJCKEL - De Vogelwacht van Balk en omgeving is bezorgd over de camping in Wijckel. Vorig jaar werd de camping verkocht aan een bedrijf uit Frankrijk en nu gaat het op de schop.

De camping staat aan de rand van het bos in Wijckel. De nieuwe eigenaren van de camping willen een andere invulling geven aan het gebied. Voorheen waren het vooral vaste staanplaatsen, maar dat worden nu meer chalets. Er wordt dus gewerkt aan het gebied.

De Vogelwacht zegt dat er veel verbouwd wordt en dat heeft invloed op de natuur. "Wij tellen nu minder vogels in de omgeving", zegt voorzitter Pieter Veenstra.

"Vooral mussen komen we minder tegen. Er is snoeit aan bomen en dat heeft de omgeving van de dieren aangepast. We weten niet wat de plannen voor de toekomst zijn en als de camping dan nog meer op de schop gaat, dan maken we ons daar wel zorgen over."

Zoveel mogelijk groen
Patrick Juffermans, beheerder van de camping, kan zich niet vinden in de zorgen van de Vogelwacht. Zij zetten met name in op de natuur omdat de gasten dat ook willen. "Onze recreanten komen voor de natuur naar Fryslân toe en dus willen we zoveel mogelijk groen houden."

"Het is inderdaad wel zo dat de standplaats van de vaste campinggasten nu leeg staat. Wij zetten in op verhuur van de chalets en dus is die transitie nu bezig. Het is daar leeg omdat elke vaste campinggast zijn of haar eigen stacaravan mee heeft genomen."

"De komende tijd willen we dat groener maken, want geen enkele recreant op onze camping wil op een kale heide zitten", zegt Juffermans. "In december beginnen we met de verdere verbouwing van de camping. We hebben zelfs contact met het Fryske Gea om informatie in te winnen hoe we dat het beste natuurvriendelijk kunnen doen."

Brief gemeente
De vogelwacht heeft een brief gestuurd naar de gemeente om te kijken of er controle is op de werkzaamheden. De gemeente zegt echter dat er niets fout wordt gedaan door de nieuwe eigenaren. "Zij werken volgens de natuurwetten zoals de provincie die heeft opgesteld", zegt wethouder Irona Groeneveld.

"Als ze echt stukken bos zouden kappen en de volledige natuur op de schop zouden gooien, dan had de provincie, gemeente of een natuurorganisatie ingegrepen natuurlijk. Ik snap de zorgen van de vogelwacht natuurlijk, want er gebeurt veel op dit moment op de camping. Maar wij zien geen reden tot paniek."

De gemeente zegt intussen in contact te zijn met de Vogelwacht.

Bekijk de reportage en beluister de interviews via de link www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1154129/vogelwacht-heeft-zorgen-over-verbouwingen-bij-camping-wijckel-beheerder-verbaasd