Vijf dingen die je moet weten over het aangekondigde boerenprotest

Algemeen
Afbeelding

FRYSLAN - Boeren in het hele land hebben voor woensdag protestacties aangekondigd tegen de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet.

Ook een aantal Friese boeren hebben aangegeven mee te doen. Maar wat gaat er precies gebeuren?


Waarom protesteren de boeren?

Het kabinet heeft eerder deze maand bekend gemaakt dat de stikstofuitstoot in Nederland drastisch teruggebracht moet worden. Een groot deel van die uitstoot wordt toegeschreven aan de landbouw.
In een groot deel van Fryslân moet de uitstoot van stikstof met 47 tot 95 procent gereduceerd worden. Veel boeren zouden daarom hun bedrijfsvoering moeten omgooien of zelfs helemaal moeten stoppen.


Wat willen de actievoerders bereiken?

De actievoerders hopen dat minister Christianne van der Wal haar stikstofplan intrekt of op zijn minst aanpast. Daarnaast hopen ze dat de provincies, die het kabinetsplan uiteindelijk moeten uitvoeren, niet mee zullen gaan in het plan en hun eigen plan trekken.

De Provincie Fryslân gaf eerder al aan dat ze hun eigen stikstofplan uit zullen voeren. Dit plan was er al voor de aankondiging van de stokstofmaatregelen van het kabinet.

Waar wordt er gedemonstreerd?

De grote landelijke actie heeft als eindbestemming Stroe, een dorp in Gelderland op de grens van de Veluwe en de Gelderse Vallei. Actiegroep Farmers Defence Force heeft boeren gevraagd om er met de trekker naar toe te komen. Ook Agractie en LTO Nederland zijn betrokken bij de actie.

In Fryslân zal er in ieder geval een demonstratie zijn op de snelweg A7. Tussen Drachten en Heerenveen willen de boeren met hun trekkers langzaam rijden. De snelweg loopt door Natura 2000-gebied Van Oordt’s Mersken heen.

De actievoerders vinden het gek dat de weg wel mag, maar dat de boeren in het gebied uitstoot moeten reduceren. ‘De A7 is de afgelopen dertig jaar misschien wel verdriedubbeld. Die A7 moeten we ook maar even een beetje reduceren’, zegt boer Warner van der Leeuw fan Nij Beets.
Ook op verschillende andere plekken in de provincie worden boeren met trekkers verwacht. Waar precies is nog niet bekend.

Hoe treedt de politie op tegen de boeren?

De politie Noord-Nederland dringt er bij actievoerders op aan om de verkeersveiligheid niet in gevaar te brengen. Eventuele verkeersovertredingen bij de protesten van woensdag zullen gevolgen hebben. Het is officieel verboden om met een trekker op snel- en autowegen te rijden.

De politie geeft aan in gesprek te zijn met vertegenwoordigers van de actievoerders die woensdag de boer op willen. Blokkades op de wegen zijn verbonden. Langzaam rijdende auto’s en trekkers op snelwegen worden ook niet geaccepteerd, al zal de politie alleen ingrijpen op aanwijzing van een burgemeester.
 
Hoe en wanneer er gehandhaafd wordt, wil de politie niet zeggen. Volgens een woordvoerder is het het belangrijkst dat de politie haar werk veilig kan doen en dat de verkeersveiligheid in geen geval in gevaar komt.

Hoe groot zal de verkeersoverlast zijn?

Verkeersdeelnemers moeten woensdag rekening houden met een zware ochtend- en avondspits, waarschuwt Rijkswaterstaat. Ook buiten die spitstijden kan het extra druk zijn op de snelweg. Wie thuis kan werken, doet er verstandig aan om dit te doen, zegt Rijkswaterstaat. Ook de ANWB waarschuwt voor flinke verkeershinder.
Rijkswaterstaat zet extra dijkinspecteurs en verkeerslieden in. Zowel op de weg als vanuit de verkeerscentrale is dan in te spelen op ontwikkelingen op de snelwegen.