VIDEO / Ruim 24 uur in touw voor de door overstromingen getroffen Limburgers: ook het schaap moest mee

Algemeen
Tjebbe van der Meer in actie in Limburg
Tjebbe van der Meer in actie in Limburg

LEMMER - In de nacht van woensdag op donderdag ging de telefoon van Tjebbe van der Meer (30) in Lemmer. Hij is in het dagelijks leven adjunct-directeur bij Sportbedrijf De Fryske Marren, zit in het het bestuur van de Reddingsbrigade Lemmer en is coördinator van de reddingsbrigades in Friesland. Hem werd de vraag voorgelegd of ze konden de Nationale Reddingsvloot konden assisteren bij de overstromingen in Limburg. Van der Meer zette meteen de vraag uit onder de vrijwilligers in de provincie. Het medeleven was groot. In de ochtend waren er al genoeg aanmeldingen om vijf teams samen te stellen vanuit Lemmer, Drachten, Leeuwarden en Wolvega.

Daarop werd de hulpactie verder op touw gezet. Boten van de verschillende eenheden werden verzameld, waadpakken werden bijeengebracht, er werden zaken geregeld met het thuisfront en het werk. In de loop van donderdag was de Friese afvaardiging klaar voor vertrek naar het crisisgebied.

Een andere wereld
Tijdens de autorit naar het door overstromingen geteisterde zuiden, kreeg Van de Meer te horen dat ze in plaats van naar IJsselstein konden doorrijden naar een verzamelplaats in Maastricht. Ze reden een totaal andere wereld in. Dat liet ook de Friese redders niet onbetuigd. ,,Het aanzicht van het rampgebied zorgde er voor dat we daardoor geraakt werden. Het is zo onwerkelijk. Je leeft in een roes, maar ondanks dat maakt het wel veel indruk’’, geeft Van der Meer aan.

(Het verhaal gaat onder de video verder.)

[youtube url=’https://www.youtube.com/embed/bulgq4AGYCw’]

Luchtalarm bij Meerssen
Daar aangekomen werden ze bijgepraat over de situatie ter plaatse. De Friese brigades werden naar Meerssen gedirigeerd. Ter plaatse aangekomen bleek de situatie daar nog mee te vallen. ,,Er stond zo’n 15 centimeter water in de straten. Er was voor ons op dat moment nog geen hulp te bieden’’, aldus Van der Meer. Echter toen het team net terug was in Maastricht voor nieuwe instructies werden ze met spoed wederom richting Meerssen gedirigeerd.

Daar was inmiddels een NLAlert uitgestuurd en gingen de luchtalarmen af. Duizenden bewoners moesten zo snel als mogelijk het gebied verlaten. Er was een gat ontstaan in de dijk bij Voulwames aan het Julianakanaal. Toen de Friese hulpverleners er voor de tweede keer arriveerden was de situatie dramatisch verandert. ,,Ik was met stomheid geslagen over de kracht van het water. In korte tijd was er door het gat in de dijk zoveel water binnengekomen dat het ruim een meter hoog stond’’, blikt de coördinator terug.

Paniek en gelatenheid
Het was zaak om snel zoveel mogelijk mensen te helpen met de evacuatie. Menigeen huilde en was verbijsterd over wat hen overkomen was. De gedachte dat ze bij terugkomst hun huis overstroomd terug zouden zien zorgde voor emoties. Velen konden op eigen kracht het gebied verlaten. Anderen hadden de assistentie van de hulpverleners nodig. En die waren in grote getale naar Meerssen en omgeving gekomen. De Friese reddingsbrigades waren er samen met onder andere defensie en brandweer om te helpen waar ze konden.

Daarbij was de inzet van alle meegebrachte vaartuigen, zo’n veertig, van groot belang. De reactie van bewoners waren heel verschillend. De één was in paniek en ontzettend opgelucht over de redding, de ander zei ,,ik woon hier al meer dan vijftig jaar, ik hoef niet mee, ik wacht wel af wat er gebeurt.’’ Er waren er ook die gelaten reageerden. ,,We leven nog, zijn niet gewond. In Duitsland is het nog veel erger, daar zijn ook al vele doden door de overstromingen. Bij ons is de schade alleen materieel.’’

Huis en haard verlaten
Lopend met de reddingsboten door het water duwend en daar waar mogelijk de buitenboordmotor gebruikend, ging de tocht van huis naar huis. Van der Meer: ,,Het was wel pittig om je keer op keer in waadpakken door zo’n grote hoeveelheid water te verplaatsen. Het gaat langzaam en je moet steeds terug het overstroomde gebied in. Dat is wel topsport.’’ De Friezen, met onder hen vier Lemster redders waarvan Tjebbe er één was, wisten zo tientallen mensen naar droger gelegen gebied te brengen. Zij moesten huis en haard achterlaten. Er was in de boten geen ruimte om allerlei persoonlijke bezittingen mee te nemen. ,,Het was zaak om zoveel mogelijk mensen te vervoeren. Als we dan ook nog spullen mee moesten nemen, belemmerde dat de werkzaamheden. Er waren wel bewoners die bijvoorbeeld hun televisie mee wilden nemen. Daar kun je niet aan beginnen.’’

Schaap mee
Hier en daar werd een uitzondering gemaakt. ,,Het moeder met een baby wilde voor de verzorging van het kindje graag een tas met spullen mee hebben, dat hebben we wel gedaan. Op een andere plaats zat een man, hij zei ,,Ik ga hier niet weg zonder mijn schaap!’’. Aangezien we naast het redden van mensen natuurlijk ook staan voor het redden van dieren hebben we samen met hem het schaap aan boord getild en ze beide in veiligheid gebracht.’’

Respect en groot compliment
Na ruim een etmaal, met tussendoor even rusten, in touw te zijn geweest voor de veiligheid van de Limburgers, werden de Friese vrijwilligers van de reddingsbrigade afgelost door andere hulpverleners. In het gebied waar ze actief waren geweest, was iedereen naar een veilig onderkomen gebracht. Het dorp was afgesloten en de bezittingen werden bewaakt door politie en marechaussee.

Tjebbe van der Meer kijkt met grote voldoening terug op hun inzet: ,,Respect en een groot compliment voor alle vrijwilligers die hun werk en reguliere taken hebben laten vallen om zich in te zetten in Limburg. Trots op de vakbekwaamheid en snelle inzet van Reddingsbrigade Nederland.’’