VIDEO / Oproep BFVW: 's nachts poes in de mand

DFM - De Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) is wederom een campagne gestart tegen het vrij buiten laten loslopen van katten in het voorjaar. In 'Kuikens in het land, poes in de mand' speelt Emiel Stoffers van De Hûnekop weer de hoofdrol.

De BFVW startte deze maand de campagne, in samenwerking met natuurorganisaties, agrarische collectieven en de provincie Fryslân. Met filmpjes roepen ze kattenbezitters op om de katten in het weidevogelseizoen - tot en met juni - 's nachts binnen te houden. Doel is dat minder kuikentjes van weidevogels het slachtoffer worden van jagende katten.

Age de Jong van de bond zei vorig jaar na afloop van de campagne al dat die effect had gehad. Dat bevestigt voorzitter Frans Kloosterman van de BFVW. "We hebben een groot bereik. Veel mensen kennen de campagne", zegt hij. "En als je groot bereik hebt, dan luisteren mensen ook."

Bewustwording
Het effect van de campagne is echter lastig te meten in cijfers en Kloosterman kan niet zeggen of kattenbaasjes massaal gehoor hebben gegeven aan de oproep. "Dat kunnen we heel lastig meten."