VIDEO/FOTO Eerste sleutel snelbouw woningen Wietske Tademalaan overhandigd

Foto Accolade

JOURE - Deze week levert woningcorporatie Accolade de nieuwbouwwoningen op aan de Wietske Tademalaan in Joure. Daar werden zestien energiezuinige, duurzame snelbouw woningen gerealiseerd door Bouwgroep Dijkstra Draisma. Het gaat om droogstapelwoningen, huizen die grotendeels al in de fabriek zijn gemaakt.

Echtpaar Van Malsen ontving als eerste hun sleutel. Eerder woonden zij ook aan de Wietske Tademalaan. Ze verhuisden tijdelijk om nu weer terug te keren naar een totaal nieuwe woning op dezelfde plek.

Duurzaam en betaalbaar
De woningen zijn gebouwd zonder gasaansluiting. Ze hebben twee slaapkamers en een huur onder de sociale huurtoeslaggrens. Bewoners kunnen dus huurtoeslag aanvragen. ‘We vinden het heel fijn dat de woning zeer energiezuinig is. Zo betalen we straks minder aan maandelijkse energielasten’, vertellen nieuwe bewoners.

Accolade koos ervoor om de vijftien oude woningen circulair te laten slopen. De onderdelen van de huizen werden zoveel mogelijk hergebruikt. Daardoor zijn de huizen voor 92 procent circulair. Daarnaast zijn de nieuwe woningen demontabel.

Laatste werkzaamheden
Deze week ontvangen de zestien huurders de sleutel. Daarna zullen de extra parkeerplekken worden afgerond en wordt het openbare terrein verder ingericht.