Verdrinking Adonay, instructeurs zwembad Lemmer voor de rechter

Adonay Berhe met zijn moeder Eigen foto

LEMMER - Op 6 febrauri 2020 verdronk de 11-jarige Adonay Berhe uit Balk in het zwembad van Lemmer. Twee zweminstructeurs van Ny Sudersé staan daarom vandaag voor de rechter. Ze worden vervolgd vanwege hun betrokkenheid bij de verdrinking.

Adonay was vanuit Eritrea nog maar net een paar maanden in Nederland. Hij woonde bij zijn moeder in het asielzoekerscentrum van Balk. Op de fatale dag had hij zijn eerste zwemles. Het was een gewenningsles voor kinderen van basisschool De Cocon in Balk, een school voor asielzoekers en statushouders.

De 11-jarige Adonay zit in een groep kinderen die allemaal hun eerste les hebben. Volgens moeder Merhawit Kidant mag zij van de school niet mee naar het zwembad.

Onder water geraakt
Door de politie wordt om 16.45 uur een bericht op Twitter geplaatst dat er een jongen in Ny Sudersé een tijd onder water is geweest en dat er gereanimeerd is. De 11-jarige overlijd de volgende dag. Op advies van de politie geeft het zwembad geen commentaar, ook de school is niet bereikbaar voor een reactie.

Adonay's moeder geeft aan dat er volgens haar te weinig oog is geweest voor het feit dat de jongen niet kon zwemmen en dat hij amper Nederlands sprak. Zij houdt daarom het zwembad en de school verantwoordelijk voor het overlijden van haar zoon.

Het jongetje wordt begraven in zijn geboorteland Eritrea. Om dat te bewerkstelligen werd er op 9 februari vorig jaar een doneeractie gestart. Dit bracht binnen een paar dagen 20.000 euro op.

Vervolging instructeurs
Er wordt door de politie zo'n vier maanden onderzoek gedaan naar de verdrinking. Door het Openbaar Ministerie wordt aan de hand daarvan op 17 juni 2020 vervolging van de twee zweminstructeurs ingesteld. Ze zijn verantwoordelijk omdat ze niet genoeg op de jongen hebben gelet.

Een derde zwemleraar wordt niet vervolgd door het OM. Deze leraar gaf op het moment van het incident in een ander bad les. Het zwembad wordt ook niet vervolgd.

Bron: Omrop Fryslân