Vaste plekken op Camping Blaauw verdwijnen; ,,Sommige mensen lagen jankend in bed''

Foto Omrop Fryslân / Willem Vermelftoort

SINT NICOLAASGA - Onlangs werd bekend dat met het verdwijnen van de naam, het wordt Landgoed Eysinga State, ook de vaste staanplaatsen op Camping Blaauw bij Sint Nicolaasga gaan verdwijnen. De gasten zijn boos, zij werden per mail van het besluit op de hoogte gesteld.

De nieuwe eigenaren Philip van Zuylen van Nijevelt, eigenaar van pret- en vakantiepark Duinrell in Wassenaar, en Hendrik-Jan Mensink, eigenaar van vakantiepark De Twee Bruggen in Winterswijk, willen het recreatiepark upgraden. Dit moet gebeuren door onder andere het creëren van camperplaatsen en kamperen in luxe lodges mogelijk te maken. Daarvoor worden de seizoenplaatsen ingeperkt tot één veld en moeten in fases de beschikbare jaarplaatsen wijken. Het gaat in totaal 100 vaste plaatsen, waar sommige mensen al meer dan 30 jaar staan.

Hele ziel en zaligheid
Jan Trompetter is een van de vaste gasten. "Ik kom hier al veertig jaar. Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurt. De mensen hebben hier wat opgebouwd en dat wordt ze afgepakt. Sommige mensen lagen jankend in bed. Het is niet te geloven."

Ook Saskia van Wieren is een vaste gast. "Ik ben boos, voor de mensen die hier hun hele ziel en zaligheid hebben. Ik kom hier elke week, zeven maanden per jaar en in de zomervakantie. Zelfs mijn oudste van 15 jaar vindt het geweldig. Ik vind het niet goed hoe er met de mensen wordt omgegaan. Ze willen het hele park platwalsen. En bovendien: vind maar eens een andere plek. Er staan hier 60 stacaravans. En je wordt dubbel genaaid als jouw caravan ouder dan 10 jaar is, dan mag je nergens op. Dan kan hij zo de container in."

Ze kregen afgelopen week een mail van de nieuwe eigenaar. Hij wil er binnen vier jaar een ander park van maken. "Dit is vast niet wat jonkheer Van Eysinga had bedoeld met het plan dat hij 60 jaar geleden bedacht als plek voor Jan Modaal. We hebben een actiecomité opgericht en zoeken uit of het wel is toegestaan."

Over twee jaar moeten de vaste bezoekers hun plekken afstaan.
Ondernemer Hendrik Jan Mensink: "Ik kan me voorstellen dat dit nieuws als een donderslag bij heldere hemel komt, zeker voor mensen die al zolang vaste gast zijn en moeten wennen aan de veranderende bedrijfsvoering. Maar anderzijds doen we het zo dat iedereen ruim de tijd heeft en krijgt om te wennen."

Hij wil met de vaste gasten een traject ingaan en voor iedere gast en iedere plek afspraken maken met de Recron-regels in de hand om het zo goed mogelijk te doen. "Dat maatwerk is nodig, want de caravans verschillen, er zijn sommige met aanbouw."

"We willen er een toeristisch bedrijf van maken. Vaste gasten kunnen niet blijven. Het wordt een camping met luxe plekken en verhuuraccommodaties. We gaan het park zo inrichten dat toekomstige gasten het park en de omgeving kunnen ontdekken."

 Bron: www.omropfryslan.nl