UPDATE: Treinverkeer komt weer op gang in Friesland en Groningen

Foto Henk van der Veer

SNEEK- Het treinverkeer in Fryslân en Groningen komt langzamerhand weer op gang, nadat er eerder op de dag een grote storing was bij ProRail.

Al het treinverkeer boven Assen en Heerenveen heeft ongeveer een uur stilgelegen. De oorzaak van de storing, het systeem van de verkeersleidingspost in Groningen, is hersteld, zo meldt ProRail. Hoelang het duurt voordat alle treinen weer op tijd rijden is niet bekend.

Even voor 12.30 uur vielen in de verkeersleidingspost in Groningen de bediensystemen uit. Volgens een woordvoerder van de NS konden er geen seinen en wissels worden bediend. Uit veiligheidsoverwegingen werd besloten het treinverkeer stil te leggen. De post in Groningen bedient alle lijnen boven Heerenveen en boven Assen, aldus ProRail. "Als die uitvalt, kunnen treinen niet verder rijden en worden ze stilgelegd."

Op het moment dat de problemen zich voordeden, waren er ook treinen onderweg. Alle treinen konden al snel op stations worden binnengeloodst. Volgens een woordvoerder van Arriva hebben er geen reizigers lang vastgezeten. De woordvoerder van de NS legt uit dat in dit soort situaties het vaste procedure is dat treinen die stil komen te staan, stapvoets naar het dichtstbijzijnde station rijden, zodat de treinen daar kunnen stoppen.