SINT NICOLAASGA - Regelmatig gaat Thewes Hoekstra uit Sint Nicolaasga op pad met zijn fotocamera. Deze keer maakte hij foto's van het de hennepvelden bij Idskenhuizen. Op ruim twintig verschillende locaties in Friesland wordt dit jaar vezelhennep geteeld. Ook in De Fryske Marren zijn percelen ingezaaid, naast Idskenhuizen ook in Lemmer en Oudehaske.

Na het zaaien heeft het gewas honderd dagen nodig om te groeien tot ongeveer 3,5 meter hoog. De vezelhennep wordt vervolgens deze zomer geoogst. Het gewas blijft daarna nog een aantal weken op het land liggen om te rotten. De vezel kan zich dan, als het een beetje nat is, scheiden van het hout. Als het dan opnieuw opdroogt, kan het goed uit elkaar worden gehaald.

Isolatie
De vezels worden gekamd en daar worden onder andere isolatiematten van gemaakt, waarmee bestaande en nieuwe huizen duurzaam kunnen worden geïsoleerd. ,,Met de gehele regionale keten dragen we bij aan (sociale) werkgelegenheid, de grote maatschappelijke isolatieopgave en het vastleggen van CO2. De producten die we van natuurlijke grondstoffen maken, voorkomen ook het gebruik van fossiele grondstoffen uit het buitenland'', aldus Hendrik Roorda, een van de oprichters van GreenInclusive, het bedrijf achter de teelt.