Tevreden over pilot scholeksterbroedpaal, maar het het kan beter

Algemeen
Foto Albertje Alkema - Ten Hoeve
Foto Albertje Alkema - Ten Hoeve

SINTJOHANNESGA - Scholeksters zoeken met regelmaat een bijzondere broedlokatie uit, bijvoorbeeld broedplateau’s. In 2019 ontstond het idee van de Bond Van Friese Vogelwachten afdeling Sintjohannesga-Rotsterhaule e.o. om zulke broedplaatsen uit te zetten.

De broedplateau’s zijn gemaakt van een lange houten paal, met daarop een oud verkeersbord en schelpen. De geplaatste broedplaatsen kwamen tot stand met medewerking van onder andere gemeente De Fryske Marren, zij leverden de oude verkeersborden. De schelpen kreeg de BFVW van Staatsbosbeheer. Voor het broedseizoen werden er tien scholeksterbroedplateau’s geplaatst en was het wachten op de potentiële bewoners.

Door te broeden op deze palen hebben de scholeksters geen last van landbouwwerkzaamheden en grondpredatoren in de ei-fase. De kuikens blijven na uitkomen enkele dagen op het plateau. Na een dag of drie springen de kuikens van het plateau af de sloot in en zwemmen ze naar de kant.

Resultaten hoopvol
De verwachting was volgens de afdeling vooraf nul. ,,Als we terugkijken zijn we zeer tevreden met het eerste resultaat’’, aldus de vogelwacht. ,,Een paar visdieven wist de broedpaal te vinden nabij Rotstergaast. Deze zijn wel aan leg toegekomen, maar van de één op de andere dag waren de eieren verdwenen. Waarschijnlijk door een vliegende predator. Twee paar scholeksters wisten de plateau’s te vinden waarvan één paar ook daadwerkelijk drie kuikens uitbroedde nabij Oldeouwer.’’ Het tweede paar zat lang nabij het plateau, maar besloot uiteindelijk toch op de maisbouw te broeden.

De pilot met tien broedplateau’s kan volgens de BFVW beter en ,,we hopen met de kennis van 2020 deze palen nog beter in te kunnen zetten.’’

Foto BFVW
Foto BFVW