Taakstraf voor Langweerder die Joden beledigd

Foto Pixabay

LANGWEER - Een 47-jarige inwoner van Langweer is veroordeeld tot een taakstraf van 30 uur voor het beledigen van onder andere Joden. De man noemde hen in een artikel op zijn website "parasieten" en schreef over "vuile gemene streken". ,,Dat hebben we te veel in de geschiedenis gehoord", zei de politierechter. Het stuk was geplaatst in januari 2020 en stond ruim een jaar online.

Hij gaf voor de rechtbank aan dat hij zijn blogs schrijft als zijn alter ego 'de Friese Germaan', om op die manier de meningen van zijn lezers over jodenhaat te peilen. ,,Het is niet mijn opvatting", zei hij in de rechtbank van Leeuwarden. ,,Voor mij is ieder mens een creatie van God. Ik heb nota bene een Joodse vrouw en vier Joodse feestdagen."

'Framing'
Hij vindt dat er karaktermoord gepleegd wordt op hem als schrijver. ,,Het Openbaar Ministerie wil mij framen ter dossieropbouw." De man vertelde dat hij tussen de drie- en vierduizend hoogopgeleide lezers heeft die goed konden inschatten dat hij het niet meende. "Maar vier miljard andere mensen op de wereld begrijpen dit misschien niet", reageerde de rechter.

OM ging over tot vervolging
De officier van justitie merkte op dat de blogger de verantwoordelijkheid ten onrechte naar de lezer verplaatst. Er was geen aangifte gedaan tegen de blogger voor zijn artikel.
Het Openbaar Ministerie ging zelf over tot vervolging, na het raadplegen van het Landelijke Expertise Centrum Discriminatie. De blogger beriep zich op de vrijheid van meningsuiting. De rechter wees hem erop dat dit grondrecht beperkingen heeft, waaronder groepsbelediging.

De man werd vrijdag ook veroordeeld voor het op straat beledigen van een handhaver van de gemeente, die volgens hem Joden op transport zou doen ,,als zijn baas dat zou bevelen". De blogger noemde dat satire.

Maatschappelijke onrust
Het OM eiste een taakstraf van zestig uur. Volgens de aanklager deed de blogger zijn uitingen in een tijd van maatschappelijke onrust vanwege de coronacrisis. Ook had de man foto's van stadswachten en een politieman op zijn website geplaatst waarbij in een tekst werd gesproken van de Gestapo en de NSB. Smaad, aldus de aanklager. De rechter sprak de blogger van die twee verdenkingen vrij, omdat de uitingen te weinig concreet waren voor smaad.