Syb van den Beuken: “Het is prachtig om met de wind door je haren je eigen bootje te besturen”

Foto: Mustafa Gumussu/FPH

OUDEHASKE - “Ik ben achttien, heb dit jaar mijn vwo-diploma gehaald en nu heb ik mijn eigen zeilschool! 

Deze zomer ben ik alle zeillessen aan het regelen, reclame maken en klussen. Zeilen, kinderen en ondernemen is een perfecte combi voor mij.” Zo stelt Syb van den Beuken uit Oudehaske zich aan ons voor. Syb is een vrolijke jongeman wiens krullen meebewegen op de wind die over het Nannewiid waait. ‘Zijn’ Nannewiid, waar hij vlakbij opgroeide, zelf zijn eerste zeillessen kreeg én waar hij nu zijn eerste stappen als jonge ondernemer zet. Syb van den Beuken heeft een duidelijke missie. Tijd om hem beter te leren kennen.

“Mijn ouders vinden zeilen heel leuk, daarom zijn we in Friesland komen wonen”, begint hij zijn verhaal. “Ze komen uit het zuiden van het land. Ik ben heel blij dat ik hier opgroei in plaats van in een flatje op het bekende drie hoog achter!” Het zeilen heeft een belangrijke plek ingenomen binnen het gezin Van den Beuken. Waarom is zeilen zo leuk? “Het is prachtig om met de wind door je haren in de frisse lucht je eigen bootje te besturen en door het water te glijden en zelf te bepalen hoe hard je wil gaan.”

Geen Duitse aanmeldingen

“Drie uur lang examens maken was wel lang, pittig! Ik ben nooit echt tevreden, het kan altijd beter natuurlijk. Maar het was goed genoeg, gelukkig. Ik heb niets hoeven wegstrepen. Maar het was zeker niet perfect. Het waren vrijwel allemaal zesjes, een zeven en één onvoldoende.” Syb had het natuur- en scheikundepakket met wiskunde B én economie. Dat is een pittig vakkenpakket. Hij had er vertrouwen in dat het zou lukken, maar het was wel een spannende tijd, de afgelopen maanden. “Ik heb veel moeite met talen, vooral met Duits. Ik ben blij dat ik daar vanaf ben en hopelijk niet zo vaak hoef te gebruiken.” Dan, met een glimlach op zijn gezicht: “Er zijn ook nog geen Duitse aanmeldingen voor de zeilschool, dat houden we maar zo.”  

Syb begint na de zomer aan een studie bedrijfskunde in Groningen. “Ik wil eerst mijn studie afmaken en dan zie ik wel wat er op mijn pad komt. Het is perfect om te leren een bedrijf te runnen.” Hij geeft aan niet zo van het vooruit plannen te zijn en richt zich eerst op deze zomer. “Eerst vond ik het vooral heel leuk, toen de vorige eigenaren vroegen of ik de zeilschool wilde overnemen. Ik had al twee jaar les gegeven bij hen, dus ze vertrouwden en gunden het mij. Vervolgens ging ik praktisch nadenken. Hoe haalbaar is het? Misschien zit er wel wat in. Ik heb een maand extra vrij door de eindexamens, dus de tijd om de bootjes op te knappen, reclame te maken, zelf een website te maken, zelf de truien en polo’s te bedrukken… Er komt veel bij kijken!” Maar het loont ook meteen, zo blijkt. “Het gaat tot nu toe goed met de aanmeldingen. En de voormalige eigenaren zijn nog in de buurt, dus ik kan altijd bij hen én bij mijn ouders terecht. Eén ding is in ieder geval zeker: ik had nooit gedacht dat ik mijn eigen zeilschool zou hebben!”

Laagdrempelig

“Dat kinderen toch kunnen blijven zeilen, dat vind ik een avontuur!”, zegt Syb. “Het Nannewiid is ideaal voor kinderen die voor het eerst in aanraking komen met zeilen. Het meer is ongeveer een meter diep, dus je kunt er overal staan. Ze kunnen bij ons laagdrempelig leren zeilen in één week tijd. En zo ontdekken of ze het echt leuk vinden. Het gaat bij ons om gezelligheid, om het plezier op het water en zo de grondbeginselen van het zeilen onder de knie krijgen.”

De zeilschool maakt hiervoor gebruik van optimisten, kleine éénpersoons zeilbootjes. Het is een bootje met alleen een grootzeil. Je hebt een roer en een schoot waarmee je het zeil trimt. Zo kun je het toegankelijk leren, volgens Syb. Hij is ook heel blij met de natuurlijke omgeving van het Nannewiid. Doordat er een afgeschermd kommetje is waar de windkracht altijd één lager is dan op het meer zelf kun je hier rustig de beginselen onder de knie krijgen waarna je het ‘grote’ meer opgaat. Nog een voordeel: doordat het Nannewiid niet aan een vaarroute ligt is er betrekkelijk weinig watersport noch snelle motorboten. Een veilige omgeving voor ieder kind die rustig wil leren zeilen.

Zeilschool Nannewiid

Sinds 10 juli geeft Syb vijf weken lang zeilles aan kinderen tussen de acht en twaalf jaar oud. De ideale leeftijd voor de optimisten, dan hoef je niet de hele tijd te bukken voor de giek. De zeilschool verschilt van andere zeilscholen doordat je hier een week lang elke ochtend of middag les krijgt. “Ze zitten in de ochtend- of middaggroep en hebben dan tweeënhalf uur les per dag. Dat is best intensief, maar dan weet je ook zeker dat iedereen na een week zich kan redden op het water!” Natuurlijk gaan de kinderen aan het eind van de week naar huis met een heus certificaat met een persoonlijke toelichting van de instructeur.

Lange tijd heeft Syb getwijfeld over de naam van zijn zeilschool. Er heeft zelfs al in de media gestaan dat het Silen mei Syb zou worden. Maar toch heeft Syb zich bedacht. Hij vindt dat Zeilschool Nannewiid de lading beter dekt. Als je nog nooit gezeild hebt is het Nannewiid gewoon een mooi begin. Net zoals dit Sybs eigen begin was van zijn zeilcarrière. Én net als hem krijgen zijn leerlingen alle basisvaardigheden mee, zoals op- en aftuigen, zelf sturen, aan de wind, halve wind, overstag en laveren. “Maar,” benadrukt Syb nogmaals, “plezier staat centraal!”

Vriendengroep

“Ik zeil regelmatig met mijn ouders in valken of platbodems. Verder voetbal ik drie keer in de week en ik geef ook nog voetbaltraining. Daarnaast chill ik graag met mijn vrienden en volg ik op dit moment de Netflixserie Peaky Blinders. Een echte jongensserie, heel leuk!” Het afgelopen jaar was wel een uitdaging. Syb miste het samen voetballen enorm. “Ik houd van sporten, vind het belangrijk. Dus ik heb geprobeerd om hard te lopen en te tennissen. Maar uiteindelijk voetbal ik het allerliefst met mijn vrienden. Mijn vrienden helpen ook met lesgeven. Je moet toch met zijn tweeën zijn op een groep van tien tot twaalf kinderen.”

Daarom heeft Syb een verrassing voor zijn vriendengroep. Hij heeft in het geheim naamplaatjes besteld voor de optimisten, met de namen van zijn vrienden. Zo heten de bootjes straks Jonge Jaap, Grote Gerrit, Bezige Bram en Eenzame Erik. Saillant detail: het bootje Eenzame Erik is bedoeld voor de einzelgänger van de zeillesgroep. “In iedere groep is er wel een leerling die zijn/haar eigen weg gaat, die gaat op avontuur. Diegene mag in Eenzame Eric”, belooft Syb.

Zusje Jikke

Zijn zusje Jikke is heel benieuwd hoe Syb het er van af gaat brengen. Ze denkt al hardop na over hoe ze wellicht meer kunnen gaan aanbieden, en of zij ook een bijdrage kan leveren aan haar broers bedrijf. Daarom kreeg ook zij een bootje die naar haar vernoemd is: Jipieja Jikke. Ook komt er een bootje met Opa en Oma er op. “Dan zitten die straks op het terras en zien ze ‘hun’ bootje voor bij komen!” Syb is benieuwd hoe zijn vrienden en zusje gaan reageren bij de onthulling!

Uiteindelijk is Syb van den Beuken heel stellig over hoe hij in het leven staat. “Weet je, je moet doen waar je energie van krijgt!” En dat kunnen wij natuurlijk alleen maar beamen.

Door: Janita Baron