Stroffelstiennen voor Sarah, Jozeph en Jantje in Lemmer en Echtenerbrug

LEMMER - Donderdag is een kleine plechtigheid gehouden bij de geplaatste stroffelstiennen voor Sarah en Jozef Blok in Lemmer en Jantje Jacobs in Echtenerbrug. De initiatiefnemer van dit project, de Duitse kunstenaar Gunter Demnig wil met zijn werk laten zien wat er zomaar ineens in een straat in de dorpen gebeurde.

Op initiatief van de Stichting Dorpsbehoud Lemsterland (SDL) had Demnig de steentjes afgelopen maart zullen plaatsen, maar de corona gooide roet in het eten. De SDL heeft toen in overleg met gemeente De Fryske Marren gekozen alsnog een kleine plechtigheid te houden op 19 november, de sterfdatum van Sarah, Jozef en Jantje. Aanwezig waren wethouder Roel de Jong van gemeente De Fryske Marren en Nerus Goinga van de SDL.

Wethouder Roel de Jong: “het is belangrijk dat we de herinnering aan deze periode levend houden. Vrijheid is niet gewoon, maar bijzonder. Deze stroffelstiennen zijn een mooie manier om hier blijvend en zichtbaar aan te worden herinnerd. Dit jaar staan we stil bij 75 jaar vrijheid. Hiervoor stonden veel activiteiten op de planning, die helaas voor het overgrote deel niet door konden gaan. Als gemeente zijn wij blij dat dit initiatief wél gerealiseerd kan worden”.

Wat zijn stroffelstiennen
Stroffelstiennen, ook wel Struikelstenen of Stolpersteine genoemd, zijn steentjes van 10 bij 10 centimeter. Ze worden geplaatst voor elke woning, waar door de nazi’s vermoorde mensen zijn weggevoerd. In het messing staan hun namen en gegevens gegraveerd. De stroffelstiennen worden zo genoemd, omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart. Je moet buigen om de tekst te kunnen lezen en even denken aan die mensen die Adolf Hitler uit de geschiedenis had willen laten verdwijnen.

75.000 stenen
Gunter Demnig is zijn project in 1992 begonnen. Inmiddels zijn er in Europa ruim 75.000 steentjes gelegd. De twee stroffelstiennen in Lemmer zijn geplaatst tegenover de Apotheek de Waag aan de Nieuwburen 24. Het huis is vorige eeuw afgebroken op de plek waar nu de Spar is gevestigd. De stroffelstien in Echtenerbrug is geplaatst in de bocht bij Siro Auto’s aan de Duimstraat 5. Ook de woning van Jantje Jacobs is vorige eeuw afgebroken.

 
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden