Stijging woonlasten De Fryske Marren gemiddeld 5,1 %

Foto Alexander Stein / Pixabay

DFM - Er is dit jaar sprake van een sterke stijging van de onroerendzaakbelasting (OZB) en de afvalstoffenheffing. Voor de OZB gaat het om een stijging van 5,3 procent. Ook de afvalstoffenheffing gaat flink omhoog, met gemiddeld 7,8 %.Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) doet Fryslân het niet slecht in vergelijking met de rest van Nederland.

Voor De Fryske Marren gaat het om een gemiddelde stijging van de woonlasten van 5,1 procent, die daarmee uitkomen op 791,23 euro. Vorig jaar was het 752,74 euro. Het bedrag aan woonlasten in 2021 bestaat uit 290,23 voor de OZB, voor de afvalstoffenheffing 294 euro en de rioolheffing komt uit op 207 euro.

De onroerendzaakbelasting is voor gemeenten de enige methode om de inkomsten aanzienlijk te verhogen, zo geeft VEH aan. Het Rijk heeft taken als WMO en jeugdzorg doorgeschoven naar de gemeenten en daar niet voldoende financiële middelen beschikbaar voor gesteld. Daarmee is er een gat in de begroting voor sociaal domein ontstaan, dat volgens VEH opgevuld wordt met de verhoging van de OZB.