Smals: Na de zomer nieuwe plannen zandwinning IJsselmeer

Foto Koninklijke Smals

MIRNS - Zandwinbedrijf Koninklijke Smals heeft bekendgemaakt dat ze na de zomer komen met nieuwe plannen voor zandwinning in het IJsselmeer ter hoogte van Mirns. Voor de eerdere poging daartoe werd door de Raad van State onlangs een stokje gestoken. 

Ook gemeente De Fryske Marren was in een eerder stadium al tegen de plannen. Smals zegt nog niet te weten hoe de nieuwe plannen eruitzien. Ze zijn momenteel in gesprek met diverse partijen.

Het bedrijf had al miljoenen geïnvesteerd in de plannen voor de zandwinning in het IJsselmeer. In de nieuwe opzet wil Smals op een duurzame manier toch zand winnen.

Meedenken
Iedereen wordt uitgenodigd om mee te denken, zegt Marloes Herms van het zandwinbedrijf. "Wij zijn bezig met nieuwe planvorming. We hebben vijftien jaar onderzoek gedaan en hebben ook nieuwe inzichten. Samen met andere partijen willen we bekijken op welke manier we verbindingen kunnen leggen met ook andere projecten in het gebied." Herms doelt daarmee op bijvoorbeeld projecten voor het verbeteren van het ecosysteem.

Aan het eind van het jaar hoopt het bedrijf één of twee scenario's te hebben, die verder kunnen worden uitgewerkt.