Sjerp Jaarsma: Blij kind van Gaasterland

Algemeen

OUDEMIRDUM - Eigenlijk is het humor, een Face to Face interview met Sjerp Jaarsma! Ook een onmogelijke opgave, want Jaarsma is een plezierige stuiterbal eersteklas.  

Een interviewafspraak is snel gemaakt en de ontmoeting met de kleurrijke Gaasterlander begint ook vrij rustig op de laatste vrijdagmorgen van juni. Ook nog eens onder zomerse omstandigheden op het terras van Strandpaviljoen en Recreatiepark de Hege Gerzen waar Jaarsma de uitbater van is.

Daar in Oudemirdum aan de oever van het IJsselmeer is het plezierig toeven. Sjerp als spil van een groep bouwvakkers die met de laatste loodjes bezig zijn van een gigantisch project: de verplaatsing van Sybrandy’s Speelpark van Rijs naar Oudemirdum! Een poging tot een interview.

Vraag 1: “Wa is…”

“Ho! Wachtsje even, krij krekt in telefoantsje dat ik even beantwurdzje moat. Kom sa wer…”, en weg is Sjerp alweer. Even later verschijnt Inne Schotanus, voetbaltrainer en achterneef van Sjerp aan de interviewtafel. Inne is een oud-collega van mij en wij halen oude herinneringen op. Sjerp vindt het niet erg, hij kan ondertussen even iets anders doen. Never a dull moment! Drie uur later en een patatje en hamburger verder (“Dat dogge we hjir op freeds altyd”)vertrek ik. De voicerecorder staat vol met mooie verhalen. Sjerp geeft nog een advies mee: “Meitsje der mar wat moais fan!”

Burgerlijke staat

Eerst de burgerlijke staat dan maar van deze ondernemer daarna het antwoord op de vraag:  wie is toch die dekselse Sjerp Jaarsma?
“Ik ben geboren op 14 januari 1968, in het Sint Antonius Ziekenhuis van Sneek. Zoon van Wybren Jaarsma en Jikke Muizelaar. Ik was het zevende en laatste kind van ons gezin. Vijf jongens en twee meiden. Twee broers zijn inmiddels overleden. Een van deze broers, Feite, heb ik nooit gekend, hij overleed toen hij bijna twaalf jaar was aan een hartafwijking. Mijn broer Douwe is helaas ook niet meer onder ons. Ik ging naar de lagere School met den Bijbel in Oudemirdum. Daarna ging ik één jaar naar de brugklas in Koudum om vervolgens naar het WG Baarda College in Sneek te gaan. Ook nog even op de Middelbare Detailhandelsvakschool gezeten, maar die opleiding heb ik niet afgemaakt. Verder nog over mijn burgerlijke staat: getrouwd in 2006 en in 2015 gescheiden. Ik ben alleenstaande vader met vier kinderen: trije famkes en ien jonge. Fierder wol ik it dêr net oer ha. Privé. Ik ben nu getrouwd met Sybrandy’s Speelpark, daar gaat alle tijd en aandacht in zitten.”

Aanpakken, dat zat er bij Sjerp al vroeg in. Z’n eerste baantje was niet alledaags. “Ik was twaalf jaar toen ik officieel hondenuitlater was bij Tjitze en Tiny van Cafetaria ’t Trefpunt in Oudemirdum. En ik bracht het Friesch Dagblad en de Leeuwarder Courant rond.”

Hoe zag de rest van je werkzame carrière eruit?

“Eén seizoen wegenbouw, daarna negentien jaar bij Grasdrogerij Harich. Toen zochten ze voor de Hege Gerzen in exploitant, waar ik inmiddels veertien jaar zit. Nou ja, zit… Do sjochst wol dat ik hieltyd hin en wer flean. It is smoardrok mei de realisaazje fan Sybrandy’s Speelpark!” Daarover later meer.

Wie is Sjerp Jaarsma?

Nu eerst graag antwoord op de vraag wie Sjerp Jaarsma is. “Ik bin Gaasterlâner! Gaasterlân betsjut foar mij it moaiste stikje op ierde. Bosk, wetter, frijheid, heuvelachtich, fleksibel. Sa binne de minsken ek. It binne nuchtere minsken, gjin droktemakkers. Beide benen op de Gaasterlandse grond. Sa bin ik ek. Ik ha in prachtige jeugd hân, alles koe. Ut sköle börtsje, smoarch meitsje. Foar myn sechtsjinde op in brommerke troch de bosk krosse. Ik wie wol in inisjatyfnimmend jonkje.

Gaasterlân sit yn myn genen, hjir leit myn hert. De hiele famylje komt hjir wei. Omdat ús pake en dy de buorlju wiene fan Hotel Jans mochten wij op sneins fergees de Speeltún yn. Letter kaam Sybrandy’s Fûgeltsjespark.”

“Sjerp is in pionier”

Dan komt achterneef Inne met vrouw en kinderen het terras van Recreatiepark De Hege Gerzen op en de anders zo rustige Gaasterlanders produceren enigszins volume. Gezellig is het zeker en ook een mooie gelegenheid om de aimabele voetbaltrainer en docent Schotanus te vragen wie híj denkt dat z’n familielid Sjerp Jaarsma is.

“Sjerp is in pionier! Hij betinkt dingen dy’t in oar net betinkt. Do kinst it mei him oer Freddy Heineken en Sybrandy’s Speelpark ha. No moast mar oan him freegje!”

Kenner van de Heineken ontvoering

Dat doen we dan maar. Want Freddy Heineken? Hoe zat dat ook alweer? Je hebt toch over die ontvoeringszaak geschreven? En dan vertelt Sjerp over hoe hij co-auteur is van de bestseller ‘Panorama Misdaaddossier- De Heineken ontvoering’. En dat zes jaar geleden, zijn boek ‘Kidnapping & Losgeld’ verscheen. Peter R. de Vries, een persoonlijke vriend van Sjerp, schreef een exclusief voorwoord voor dat boek. Een andere bekende misdaadverslaggever, John van den Heuvel, zei ooit over Sjerp: ‘Jaarsma weet echt alle details over de Heineken ontvoering. Ik denk zelfs nog beter dan de ontvoerders zelf!’

“Ik ha noch wol in moaie Heineken Kidnap Kalender foar dij”, en weg is Sjerp om een exemplaar op te halen. Even later is hij terug met de kalender met 75 unieke foto’s uit de archieven van De Telegraaf en Peter R. de Vries. Curieus! “Meist meinimme!” Terwijl hij de kalender overhandigt vertelt Sjerp over hoe hij jarenlang de Heineken Kidnap Tour organiseerde; rondritten door Amsterdam, waarbij de belangrijkste locaties die een rol bij de ontvoering hebben gespeeld aangedaan werden. “Ik helle de foarpagina fan De Telegraaf. Ik hie trije telefoans, ien foar de Kidnap Tour, myn gewoane mobyl en de thúslijn. Alle trije gongen kontinu. In gekkeboel!”

Als Heinekenontvoering-expert mocht Sjerp ook een week lang met Rutger Hauer naar Zuid-Afrika voor de opnamen van de Heinekenfilm, die in 2011 in première ging. “In wike lang ha’k moarns mei Rutger Hauer oan’e ontbijttafel sitten…”

Alles op improvisatie

De telefoon rinkelt. Linda, die al tien jaar bij Sjerp werkt, aan de telefoon. Ze vraagt hoe laat ze vandaag moet beginnen. (Tegen mij: “Linda wit noait earder as twa dagen fantefoaren hoe let se mei it wurk begjinne moat.”) “Hé, Linda, weet je om hoe laat je vanmiddag aan het werk moet? Nee…? Hahaha, wij doen alles op improvisatie. Zie maar hoe laat het jou het beste uitkomt. Tot vanmiddag Linda. We hebben vanavond een barbecuetje. Hoi!”

Nadat het gesprekje beëindigd is spurt Sjerp naar een paar gasten, die hij even gedag moet zeggen. Als hij weer terug is aan tafel laat hij mij ook het Gaasterlandse volkslied horen. Vertelt over feesten en cd’s uitbrengen, wat hij ook nog deed. En…

Van Sybrandy naar de Hege Gerzen

“Stop!”, zeg ik. “Nu terug naar het grote project waar je op dit moment druk bezig mee bent, de verplaatsing van Sybrandy’s Speelpark naar het Recreatiepark de Hege Gerzen.”

“It park stie sûnt 2013 te keap en der wiene al ferskillende minsken om west. Mar it waard him hieltyd net. Ik ha ferline jier in reddingsaksje op tou setten: ‘Sybrandy’s Ja!’ Ik woe it park nei de Hege Gerzen ferpleatse en ik krige in protte stipe. Mei help en finansjele steun fan donateurs, plus in liening fan De Fryske Marren hoegt it park no de poarte net te sluten en ha’k it oernommen fan Simon en Rienk Sybrandy. We sette no de puntsjes op ‘e i en it park giet iepen. Sille we der even in slach trochhinne dwaan?”

Even later loop ik met Sjerp door het attractiepark, laat hij mij het Blotevoetenpad zien en vertelt dat een ander deel van het terrein ingericht zal worden als natuurpark. “Bern moatte betiid mei de natoer yn oanrekking brocht wurde. Kom, we gean op’e grutte glydsbaan, dan hast in prachtich útsicht oer Gaasterlân!”

Boven op de glijbaan sta ik dan eindelijk face to face met Sjerp Jaarsma, bern fan Gaasterlân!

Door: Henk van der Veer