Schatgraven op het Lemster strand

LEMMER - Op het strand van Lemmer werd naarstig naar schatten gegraven. De 13-jarige Allard Bos en zijn eveneens 13-jarige vriendin Sterre Joy, beide uit Elsloo, zochten met hun metaaldetectoren naar achtergebleven waardevolle spullen en munten van badgasten. Ook Sterre's moeder Patricia de Vries liet haar zoekschijf over de waterlijn van het IJsselmeer heen en weer gaan.

Sterre gaat eigenlijk nooit zonder detector en schepje op pad. Ze beoefend deze hobby nu zo'n vier jaar. Het was ook dit zoekgereedschap dat er voor zorgde dat Allard met het schatgraafvirus besmet raakte. Op het land van zijn vader werd een zoekevenement gehouden. Sindsdien gaan ze samen met grote regelmaat op zoektocht naar bodemschatten. Hun favoriete plekken zijn daar waar de toeristen komen, bijvoorbeeld stranden en campings.

Stardigger
Van de metaaldetector hobby maakt Sterre filmpjes die ze op haar eigen Youtube kanaal 'Stardigger Metaaldetectie' plaatst. Ze heeft inmiddels meer dan duizend abonnees. Dat is ook waarom de tiener inmiddels ook schatgravers gereedschappen voor een bedrijf mag testen en daar reviews over maakt.    

Dopjes en euro's
Het meeste wat uit het zand aan het IJsselmeer tevoorschijn kwam waren bierdopjes en lipjes van frisdrank blikjes. Maar gaf de detector ook signaal voor waardevollere vondsten. Aan het einde van de zoektocht in Lemmer bestond de opbrengst van het strand en uit het water onder andere uit euro's, een speelgoed autootje, sleutels en muntje uit de Tweede Wereldoorlog.

Een buit die lonend voor de schatzoekers uit Elsloo is om de reis naar het Lemster strand nog een keer te ondernemen. Voor Allard waren zijn euro's een mooie aanvulling op de laatste euro's die hij nodig heeft voor een nieuwe geavanceerdere metaaldetector.  
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden