Primeur voor gemeente De Fryske Marren: Madaster Materialenpaspoort voor circulaire milieustraat Lemmer

Algemeen
Foto Rianna Hilarius / Studio Spontaan
Foto Rianna Hilarius / Studio Spontaan

DFM - Donderdag werd, in de Week van de Circulaire Economie, het Madaster Materialenpaspoort uitgereikt aan gemeente De Fryske Marren voor de circulaire milieustraat in Lemmer. Wethouder Irona Groeneveld nam het paspoort in ontvangst van Modulo Milieustraten. In verband met de coronamaatregelen gebeurde dit tijdens een digitale sessie.

Het is de eerste milieustraat die in het Madaster is opgenomen. De verhoogde bordes op de milieustraat in Lemmer is gebouwd van gesloopte asfaltwegen en heeft een hoge circulariteitsscore van 90 procent. ,,Door de modulaire bouw kan het bordes in de toekomst gemakkelijk worden aangepast of verplaatst. De elementen kunnen altijd opnieuw worden ingezet en hebben een minimale levensduur van 50 jaar’’, aldus gemeente De Fryske Marren.

Madaster Materialenpaspoort
Het Materialenpaspoort van Madaster geeft inzicht in de gebruikte materialen, de hoeveelheden en de financiële- en circulaire waarde. Hierdoor wordt het veel makkelijker materialen opnieuw te gebruiken, afval te minimaliseren en de kosten van het materiaalverbruik te verlagen. In het Madaster zijn de gebruikte materialen van het verhoogde bordes op de milieustraat in Lemmer vastgelegd.

Hoge circulariteitsscore (90 procent) voor milieustraat Lemmer
De bordes op het milieuterrein in Lemmer zijn gebouwd van gestandaardiseerde modulaire U-elementen van gesloopte asfaltwegen en heeft een circulariteitsscore van 90 procent. Deze hoge score is door Madaster vooral toegekend voor het gebruik van gerecyclede materialen, de betonelementen, de mate van herbruikbaarheid en de lange levensduur. Deze circulaire bouw leidt tot een besparing in de sloop- en nieuwbouwkosten, in het gebruik van nieuwe primaire grondstoffen en tot een aanzienlijke Co2 besparing.

Foto Modulo Milieustraten