Power op'e Jouwer: vreedzame manifestatie tegen Covid vaccinatie van kinderen

Erica Krikke is één van de initiatiefnemers.

JOURE - Waar in het begin van de coronacrisis er saamhorigheid ontstond met onder meer optredens bij woonzorgcentra, is er in de loop van de afgelopen maanden een splitsing in de samenleving ontstaan. Voor- en tegenstanders van de maatregelen die door de kabinet in het leven zijn geroepen om de coronacrisis te bestrijden. Ook het het al dan niet vaccineren tegen Covid-19 zorgt voor tegenstellingen en discussie.

Naar aanleiding van het besluit om vaccineren tegen het coronavirus mogelijk te maken voor kinderen organiseert de werkgroep Power op'e Jouwer zaterdag een manifestatie. ,,Wij zijn zeker niet tegen vaccineren. We zijn echter wel tegen het vaccineren van kinderen met Covid vaccins'', zo vertellen Erica Krikke en Hieke Kammenga van de werkgroep. Die verder bestaat uit Nico de Vries, Pier Piersma en Pietje van der Wal.

Belangrijke keuze
De initiatiefnemers en bezorgde ouders vervolgen: ,,Van de coronavaccins is volgens ons gebleken dat niet bekend is wat de mogelijke effecten op de langere termijn en daarmee op de latere leeftijd van de kinderen zijn. Daarnaast zijn wij van mening dat kinderen zo'n belangrijke keuze niet goed kunnen maken. Ze mogen volgens de wet veel dingen op jonge leeftijd niet. Ze mogen bijvoorbeeld niet autorijden en ze mogen niet stemmen. Daarom vinden we dat zo'n beslissing over de gezondheid ook niet moet liggen bij degenen die nog geen achttien jaar zijn. Kinderen moeten niet besluiten om het vaccin te nemen omdat bijvoorbeeld anderen het doen of omdat ze dan op vakantie kunnen.''

Samen
Een andere reden voor de manifestatie is voor de initiatiefnemers dat mensen die niet mee gaan met de gedachte van de grote groep al snel het idee hebben dat ze alleen staan in hun mening. ,,De vreedzame wandeltocht naar het park biedt hen de mogelijkheid om het samen met anderen te delen. Niet alleen met gelijkgestemden, maar ook met mensen die een andere mening hebben. We willen met de manifestatie verbinden, met elkaar in gesprek gaan in plaats van tegen elkaar te zijn.'' De loop moet volgens de werkgroep wederzijds begrip creeëren en daarmee de afstand tussen voor- en tegenstanders verkleinen. ,,We leven allemaal in dezelfde wereld en daarom is het van belang om met elkaar in gesprek te blijven.''

Verbinding
Om dit te bewerkstelligen houdt Power op'e Jouwer zaterdag een manifestatie in Joure. De tocht start om 14.00 uur op De Merk, loopt door de Midstraat en eindigt in Park Heremastate. Daar zullen een aantal sprekers, waaronder een huisarts en een advocaat, aan het woord komen die één en ander uit gaan leggen met betrekking tot de insteek van de bijeenkomst. ,,We hopen op een grote opkomst. Inmiddels zijn er al zo'n vijfhonderd aanmeldingen. Hoe meer mensen, des te meer kans op de beoogde verbinding'', besluiten Hieke en Erica.