Pontjes varen langer door: waardevolle pilot verlengt toeristenseizoen

Foto Tom Goossens

FRYSLÂN - Om het toeristenseizoen te verlengen zijn VVV Waterland van Friesland, Marrekrite, Provincie Fryslân en gemeenten De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân een speciale pontjespilot gestard. De organisaties hebben om dit te bewerkstelligen om meerdere pontjes in Zuidwest Friesland langer door te laten varen.

Ook is er tijdens een onlangs gehouden bijeenkomst door onder andere ondernemers, pontjesbazen en Marrekrite verder gebrainstormd over het maken van speciale arrangementen rondom de pontjes. Na de pilot wordt gekeken of de vaartijden van de pontjes in heel Fryslân kunnen worden verlengd.

De pontjes stoppen normaal gesproken half oktober met varen. In eerste instantie zullen een aantal tot en met december in de vaart worden gehouden. ,,Daarmee moet de regio Zuidwest Friesland nog aantrekkelijker en gastvrijer worden in de herfst- en winterperiode. Wandelaars en fietsers kunnen op deze manier het gebied op een ontspannen manier blijven verkennen'', aldus de initiatiefnemers. ,,De diverse pontjes zetten ze tegen een klein bedrag over naar de andere kant, waar de tocht een verder vervolg kan krijgen. Doordat de pontjes doorvaren, blijven bepaalde routes nu langer toegankelijk. Op de website van VVV Waterland van Friesland zijn de mooiste pontjesroutes terug te vinden.''

Betere beleving en gastheerschap
De pontjes die doorvaren tot eind van dit jaar, zijn Rufus in de Blokhuispolder, De Woudfennen tussen Boornzwaag en Joure, Droech oer de Feart tussen Gaastmeer naar Nijhuizum en de Langwarder Feart bij Langweer. Met de pilot moet duidelijk worden of de pontjes inderdaad bijdragen aan een nog betere beleving en gastheerschap richting toeristen en inwoners.

Bron: VVV Waterland van Friesland