Oudemirdum heeft een dorpsvlag: het verleden springt in het heden

Foto Dorpencoördinator De Fryske Marren

OUDEMIRDUM - Zaterdagmiddag was het eindelijk zover, de dorpsvlag van Oudemirdum werd onthuld. Het officiële moment was in handen van burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren, samen met en oud-voorzitter van dorpsbelang Jelte de Jong. Hij hees onder luit applaus op de Brink de vlag die werd ontworpen door Hannie van den Berg.

Oudemirdumers kregen eerder een flyer in de brievenbus gekregen, met daarop zes ontwerpen voor de vlag. Zij mochten de mooiste kiezen. Mevrouw Van den Berg reageerde met ongeloof en verbazing toen haar vlag uit de koker kwam. Het ontwerp kreeg maar liefst 40% van de stemmen.

De symboliek
De kleuren groen, geel en blauw komen uit vlag van Gaasterland en het wit is uit de vlag van De Fryske Marren. De kroon en de korenaren in de vlag komen het uit wapen van Gaasterland ,,en daar hoort natuurlijk de rode haas bij'' vertelt de ontwerpster.

Van den Berg: ,,Het verleden springt daarmee in het heden.'' De springende haas was al een symbool in de vlag van de voormalige gemeente Gaasterland en werd meegenomen als belangrijk symbool in de driekleur van De Fryske Marren.

De eigen dorpsvlag is een initiatief van Simon Smink en Henk Landsheer.