Nieuwe straatnaam in Oudehaske 'Baarch yn'e Beam'?

In Oudehaske wordt een nieuwe straatnaam gezocht

OUDEHASKE - Er wordt momenteel gewerkt aan een plan dat voor de realisatie van woningen op de plaats van een voormalige vervallen boerderij aan de Jousterweg 130 in Oudehaske. Op deze locatie moeten in totaal 19 woningen verrijzen; 2 vrijstaande woningen, 4 twee-onder-een-kapwoningen, 5 rijtjeswoningen en 8 appartementen in een appartementengebouw.

Voor de bereikbaarheid van de nieuwe woningen zal een nieuwe straat aangelegd worden. ,,Uiteraard moet deze nieuwe straat een naam krijgen'', schrijft Dorpsbelang (DB) Oudehaske op hun Facebookpagina. ,,Hoewel de burgemeester en wethouders uiteindelijk beslissen over de naamgeving, zijn wij als dorpsbelang gevraagd om suggesties voor een naam te doen.'' Daarom worden de inwoners gevraagd om mee te denken.

Voorwaarden nieuwe straatnaam
Vanuit de gemeente heeft DB Oudehaske de volgende randvoorwaarden gekregen voor de naamgeving:
• de naam moet maatschappelijk aanvaardbaar en zo mogelijk uniek binnen de gemeente zijn;
• er moet geen tot verwarring leidende klankverwantschap zijn met reeds bestaande straatnamen;
• de naam is niet eenvoudig te verbasteren, is niet dubbelzinnig en roept geen ongunstige associaties op;
• met het vernoemen van een persoon wordt terughoudend omgegaan en geldt in ieder geval dat betrokkene meer dan 5 jaar geleden overleden is, dat zijn of haar (politieke) rol al geruime tijd is uitgespeeld en dat het onomstreden zijn van de persoon vaststaat;
• in beginsel krijgen straten een naam in de Friese taal.

Ideeën
Voor wie een goede naam weet voor de nieuwe straat in Oudehaske kan deze melden bij Dorpsbelang Oudehaske: www.facebook.com/dorpsbelang.oudehaske Enkel suggesties die al zijn gedaan: Baarch yn'e Beam, Hasker Plak, Nijenwiidstrjitte, Âlde Pleats Wei, Sierdsmawei en de Plaats. Dorpsbelang neemt alles suggesties mee naar gemeente De Fryske Marren.