Nieuw Fries regenrecord in Laaksum, maar liefst 125 millimeter bij Ype Albada

Foto Ype Albada

LAAKSUM - Zondag was er op verschillende plekken in Friesland sprake van zware regenval. In Laaksum leverde dat een nieuw Fries regenrecord op. In de regenmeter van Ype Albada in Laaksum kwam maar liefst 125 millimeter hemelwater in 24 uur terecht.

Waarnemer Ype Albada heeft het record gemeten. "Uiteindelijk is het zelfs 125 millimeter geworden, want 's avonds heeft het ook nog geregend." Hij was er niet blij mee. "Laaksum is maar een klein plaatsje en alles stond blank."

Het record doet hem niet zoveel: "Ik ben niet zo'n recordjager. De regen had van mij niet gehoeven. Het valt en dan meet je het. In 2002 viel in de maand augustus 187 millimeter en de teller staat nu op 179 en daar komt de komende dagen niets meer bij." Het was immers vrij droog, dus konden we wel wat gebruiken, maar zoveel had nu ook weer niet gehoeven.

Digitale apparatuur kon het niet bijhouden
Al sinds 1990 houdt hij zich bezig met het weer. "Dat doe ik met een officiële regenmeter, die ze ook bij de KNMI gebruiken. Het is een opvangbuis en die giet je leeg in een meetglas. Daar past 60 millimeter in, dus gisteren liep het over een ander compartiment." Het regende zo hard dat de digitale apparatuur het niet bij kon houden. "Dat zijn twee lepeltjes, die gaan heen en weer. Het ging veel te hard."

Al het water was vrij snel weer weg. "Het was immers vrij droog, dus konden we wel wat gebruiken, mar zoveel had nu ook weer niet gehoeven."

Lees voor het antwoord op de vraag wat weerhistoricus Klaas Ybema er van vindt verder op  www.omropfryslan.nl/nieuws/1084432-ype-albada-had-een-record-de-regenmeter-ik-ben-niet-zon-recordjager