Luchtballon krijgt als landmark plaats bij knooppunt

JOURE - Bij het vernieuwde knooppunt Joure komt een opvallend kunstwerk: een luchtballon. Begin vorig jaar koos het college van B&W van De Fryske Marren voor het ontwerp van de Lemster kunstenares Siska Tol.

Het is een luchtballon van staal met daarin herkenbare Friese en Jouster elementen zoals paarden, vogels en natuurlijk de luchtballonvorm zelf. Voor het kunstwerk is nu volgens de gemeente een passende plek gevonden in de buurt van het knooppunt.

Ingewikkeld
Na het uitwerken van het kunstwerk moest er een passende plek worden gevonden. Het werd een ingewikkelde zoektocht. Voorwaarden waren dat het kunstwerk goed zichtbaar moet zijn, de verkeersveiligheid moet niet beïnvloed worden en het moet passen op de ondergrond. ,,Die plek is nu gevonden langs de snelweg rond het eind van de oprit van de A6 richting Lemmer. Het acht meter hoge kunstwerk komt op een twee meter hoge terp te staan en is daarmee goed zichtbaar vanuit alle rijrichtingen'', aldus de gemeente.

Plaatsing na vergunningsprocedure
Voor het plaatsen van het kunstwerk is volgens DFM een omgevingsvergunning nodig. ,,Deze wordt binnenkort aangevraagd en gepubliceerd. Er kan dan gedurende zes weken bezwaar ingediend worden. Afhankelijk van de bezwaren, zal het kunstwerk naar verwachting begin volgend jaar geplaatst worden.''