Lars Hoekstra uit Sint Nicolaasga “Mijn droom is om in de toekomst politiehonden op te leiden”

SINT NICOLAASGA - Lars Hoekstra uit staat buiten op de oprit. Zijn energieke bordercollie Dave kwispelt, springt en rent enthousiast om hem heen. Lars en Dave zijn maatjes, al is de relatie tussen hen duidelijk: die van baas en hond. Een paar jaar geleden werkte Lars als schaapherder, zo kwam Dave in zijn leven. Lars werd verliefd op deze hond. Zijn liefde voor honden is zo groot dat het bepalend is voor wat Lars uiteindelijk in zijn leven wil gaan doen: hij wil politiehonden opleiden. Zover is het nog niet, al weet hij precies welke route hij wil gaan bewandelen.

Lars Hoekstra (1999) woont nog bij zijn ouders in Sint Nicolaasga. Hij is hier opgegroeid en heeft het prima naar zijn zin. De bench van Dave staat in de garage en er is genoeg ruimte om te sleutelen aan één van de brommers en motoren die er staan, één van Lars’ andere hobby’s.

Stage
Toen Lars als vijftienjarige jongen in Heerenveen naar het AOC Friesland ging, zocht hij een stageplek. Het liefst iets als monteur. Dit lukte niet en zodoende kwam hij terecht bij Willem, een veel geziene gast op school en werkzaam als schaapherder. Lars liep zijn stage bij Willem en ging met hem en de schapen mee door de Fryske Marren. Zo leerde hij al jong wat het beroep van schaapherder inhield. Na zijn stage bleef hij dit werk doen als (bij)baan. Om die reden had Lars een eigen hond nodig zodat hij zelfstandig zijn schapen bij elkaar kon houden. Via Willem kwam hij terecht op een adres in Duitsland waar de toen tien maanden oude bordercollie Dave stond te trappelen om met Lars aan de slag te gaan.

Slimste ras ter wereld
Dave is een energieke werkhond. Dat is anders dan een huishond. Lars vertelt trots: “Dave komt uit een échte ‘wereld-kampioenen-lijn’. Er zit werkbloed in. Hij is heel volgzaam en gaat voor je door het vuur”. Lars geeft aan dat het een goede collega is. “Zulke honden gaan door tot ze er letterlijk bij neervallen”, vertelt hij en zijn ogen beginnen te glinsteren. “Het is het slimste ras ter wereld.” Hij geeft een voorbeeld: “Het is wel eens gebeurd dat er schapen uitbraken en Dave door werkte tot alle schapen weer bij elkaar waren, hoe lang dit ook duurde.” Lars praat vol passie over Dave. De bordercollie hoort tot de groep herdershonden. Dit hondendras is speciaal gefokt voor het schapen drijven.

Loeihard werken
Lars wilde graag de schaapherdersopleiding gaan doen en startte daarom eerst met de opleiding dierenverzorgende aan het Nordwin College in Sneek. Hij besloot zijn eerste schaapherder-stage voor deze opleiding te lopen in Lippenhuizen. Hier had hij 1500 schapen onder zijn hoede. Lars ontdekte dat het “loeihard werken” was. Je bent continu bezig, natuurlijk om de schapen bij elkaar te houden, maar ook te controleren op bijvoorbeeld ziektes. Door deze ervaring kwam hij erachter dat dit toch niet de kant is die hij op wilde. De liefde voor de hond is groter dan voor het werk als herder.

Politiehond
Zijn tweede stage liep hij bij de Defensie en zo kwam Lars voor het eerst in aanraking met politiehonden. Bij de politie werken vooral Hollandse en Mechelse herders. Terwijl Lars praat is het duidelijk dat hij een grote passie heeft ontwikkeld voor dit soort honden. Hij heeft zich er helemaal in verdiept. Politiehonden worden met name in Nederland opgeleid en getraind. Dit gebeurt door mensen die dit als hobby hebben en aangesloten zijn bij de KNPV, de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging. Zij trainen zo’n hond en leiden hem op

“Neem van mij aan, zo’n hond is echt een wapen”, verzekert Lars. “Ze worden ingezet bij zoektochten, het oppakken van mensen en ook bijvoorbeeld om een object te beveiligen.” Lars laat een filmpje op zijn telefoon zien van een hond die een kist met zijn leven bewaakt. 

Toekomstplannen
Uiteindelijk wil Lars zelf politiehonden opleiden en ze klaar stomen voor hun werk bij de politie. Sinds drie maanden werkt hij als objectbeveiliger bij onder andere Douwe Egberts en in verschillende AZC’s. Dit werk is vooral observeren en controleren. Lars heeft net een vast contract en zodra het kan wil hij ergens in Friesland op zichzelf gaan wonen. Dan kan hij verder met zijn toekomstplannen, zijn eerste Hollandse herder aanschaffen. Die wil hij opleiden om dan samen ervaring op te doen in het werken in de beveiliging. Hij heeft zijn route al helemaal uitgestippeld om zijn droom waar te maken. Nu is het nog een kwestie van tijd.

Intussen is Lars in het park met een bal aan het gooien die Dave voor hem ophaalt. Dave is volledig gefocust op zijn baas en heeft geen oog voor anderen. Na een tijdje rennen en een plons in de vijver, is Dave nog lang niet moe. Toch gaat hij thuis netjes in zijn bench zitten. Het is duidelijk, Lars Hoekstra heeft zijn roeping gevonden.

Tekst en foto’s: Lotte van der Meij