KNMI geeft code rood voor heel Nederland: sneeuwjacht en snijdend koud

FRYSLÂN - In tegenstelling tot de berichten van vanochtend, waarbij het KNMI code geel voor Fryslân en Groningen gaf, heeft de weersdienst in De Bilt met de nieuwe update code rood afgegeven voor het hele land. Dit in verband met de sneeuwval in combinatie met de harde wind en lichte tot matige vorst. Het weeralarm geldt voor de nacht van zaterdag op zondag tot en met de nacht van zondag op maandag.

Vanavond gaat het in het zuiden sneeuwen, in het zuidoosten is ook ijzel mogelijk. Komende nacht en zondag overdag breidt de sneeuw zich noordwaarts uit over de rest van het land.

Door de stevige oostenwind is er sprake van een sneeuwjacht. Hierdoor kunnen er sneeuwduinen ontstaan die voor het verkeer gevaarlijke situaties opleveren. Bovendien is het zicht in de sneeuw slecht, mogelijk minder dan 500 m, en is het voor het gevoel snijdend koud.

Sneeuw en harde wind
In totaal valt er op veel plaatsen ongeveer 10 cm, in het (zuid)oosten lokaal 15 cm. De meeste wind staat in de noordelijke helft van het land. Evenals in de eerdere verwachting van het KNMI en de voorspelling van weerman Piet Paulusma blijft de sneeuwval in de noordelijke helft van Nederland beperkte tot 2 tot 5 centimeter. Echter kan dit, zoals het KNMI aangeeft, de komende uren nog veranderen naar meer dan 5 centimeter. In de noordelijke kustgebieden en boven het IJsselmeer komen zware windstoten voor van 75-90 km/u.

Bron: KNMI