Kersttoespraak burgemeester Veenstra van De Fryske Marren

DFM - Burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren heeft online een kersttoespraak geplaatst die hij afsluit met de woorden ''houd moed, heb lief''. Onderstaand de toespraak:

Beste Fryske Marders,

Zaterdagavond zaten velen van ons voor de tv om naar de persconferentie van het kabinet te kijken. En eigenlijk wisten we vooraf al wat de boodschap zou zijn. Opnieuw een lockdown. Geen school, geen sport, geen cultuur, de meeste winkels gesloten. Kortom: opnieuw gaat onze samenleving een aantal weken op slot.

De één neemt het gelaten op, een ander wordt er moedeloos van. Begrijpelijke reacties. Wie had immers in maart 2020 kunnen bedenken dat we bijna twee jaar later nog steeds in de ban van corona zouden zijn? Maar ondanks de situatie waarin we zitten merk ik dat we elkaar in deze tijd toch kaarten sturen. Kaarten waarmee we elkaar goede feestdagen wensen, kaarten waarmee we elkaar een goed en gezond nieuwjaar wensen. Kaarten die de hoop en verwachting uitstralen dat het beter zal worden.

Ik sprak een ondernemer die opnieuw de winkel moest sluiten. Ik hoorde; je kunt je er wel tegen verzetten, maar het is zoals het is. Probeer moed te houden en vooruit te kijken naar betere tijden. En ook van anderen hoor ik dat er ondanks de coronabeperkingen in het afgelopen jaar toch ook mooie dingen zijn gebeurd.

Op dit moment helpen velen mee om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen de boosterprik krijgen. Die vaccinatie biedt ons hopelijk weer een lange periode bescherming tegen het virus. Onze Friese GGD doet zijn uiterste best om te zorgen dat we zo snel mogelijk die prik kunnen krijgen. Volgende week kunnen alle 75-plussers zonder afspraak aan de beurt komen. Dat scheelt voor deze grote groep mensen een heleboel administratieve rompslomp. Mooi dat de GGD dit met hulp van alle gemeenten organiseert. En daarna zijn alle 60-minners aan de beurt. Hoe sneller hoe beter. Het geeft bescherming, het geeft uitzicht, het geeft hoop. Hoop dat we met vereende krachten in 2022 dat gemene virus wel kunnen verdringen.

De burgemeesters in Groningen lieten in een filmpje van zich horen. “Kop d’r veur” roepen ze hun inwoners toe. Dat is kort en krachtig wat ons te doen staat. Ik hoop dat ons dat allemaal zal lukken. Als we allemaal die kop d’r veur houden, en proberen om te zien naar onze naasten, buren en anderen in onze omgeving, dan komt het goed.

De kerstdagen liggen voor ons. Ze zijn opnieuw anders dan normaal. We zullen het in kleine kring moeten vieren. Kerstvieringen en kerstconcerten zijn er alleen digitaal. Maar ook dat kan de verbinding geven die we zo nodig hebben. En ook nu kunnen deze dagen het begin van iets moois zijn.

Ik wens iedereen goede kerstdagen toe. En laat “houd moed, heb lief” een mooie kerstgedachte zijn.

Hartelijke groet,

Fred Veenstra
Burgemeester De Fryske Marren