Jouster Jaap Jonkers biedt petitie aan tegen stopzetten internationale adoptie

Jaap Jonkers Foto CDA/Jaap Jonkers

JOURE - In Den Haag heeft Jaap Jonkers uit Joure biedt dinsdag namens ruim 13.500 geadopteerden en andere ondertekenaars een petitie aangeboden voor behoud van internationale adopties als kinderbeschermingsmaatregel. De petitie wordt aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid.

De ondertekenaars van de petitie zijn het niet eens met het besluit van demissionair minister Sander Dekker om internationale adopties op te schorten op basis van een subjectief rapport van een vooringenomen commissie. Gedegen en betrouwbare adoptieorganisaties zijn vakkundig buiten het onderzoek gehouden en worden nu afgerekend op basis van fouten van de overheid in het verleden.

Neem bijvoorbeeld het land Indonesië. Dit is één van de vijf focuslanden uit het onderzoek. Hier hebben daadwerkelijk misstanden plaatsgevonden. Nederlandse adopties uit Indonesië zijn daarom al gestopt in 1983. Vier decennia later worden de misstanden van destijds in Indonesië aangedragen als bewijslast om alle adopties van vandaag de dag in twijfel te trekken.

“Het mag niet zo zijn dat de weeskinderen van nu de dupe worden van een politieke dwaling van demissionair minister Dekker,” aldus Jaap Jonkers, die zelf te vondeling werd gelegd bij een kindertehuis in Bolivia, “De voorgestelde maatregelen kennen alleen maar verliezers. Kinderen zonder ouders verliezen de kans op te groeien binnen een gezin. Ouders die zich vader of moeder voelen zonder dat ze een kind hebben verliezen hun perspectief op een gezinsleven. Bovendien voelen adoptieouders zich door dit rapport ten onrechte weggezet als medeplichtigen aan kinderhandel.”

Jonkers kwam terecht in een liefdevol Hardenbergs gezin. ,,Ik zal de laatste zijn die zal
ontkennen dat er misstanden zijn”, zei hij in februari tegen het Algemeen Dagblad, “Het mag niet zo zijn dat wensouders en weeskinderen de dupe worden van fouten van de overheid. Daar heb ik grote moeite mee. Mijn adoptie heeft mijn leven zo ten positieve veranderd. Ik gun ieder kind de kansen die ik heb gekregen, liefdevolle ouders en een veilige gezinssituatie. Voor hen moet er perspectief blijven.”

De ondertekenaars van de petitie roepen de demissionair minister Dekker op het
voorgenomen besluit te herzien. Weeskinderen en kinderen wiens ouders niet voor hen
kunnen, willen of mogen zorgen, mogen niet het kind van de rekening worden.