Joure bevrijd in historisch filmmateriaal, brug tussen jongere en oudere generatie

JOURE - Stichting Historisch Werkverband en De stichting Nationale Herdenking Joure verbinden jong en oud in het vieren van vrijheid. In dat kader werden er de afgelopen weken op de Jouster basisscholen educatieve lessen gegeven over de Tweede Wereldoorlog in Haskerland en in het bijzonder de bevrijding van Joure.

Tijdens deze lessen werd er naast de verhalen van overlevenden historisch filmmateriaal getoond. ,,De kinderen waren zichtbaar onder de indruk. Mede omdat er tijdens de lessen een link werd geleged met de onderdrukking en oorlog in Oekraïne. Vrijheid is dus niet vanzelfsprekend en de kinderen van de groepen 8 hadden dat door'', zegt Jan Vermaning.

De film die aan de schooljeugd werd vertoond, was onlangs ook te zien in de Hobbe van Baerdt Tsjerke. Ruim 160 belangstellenden kwamen tijdens de doorlopende voorstelling langs.

Vermaning: ,,Erg bijzonder dat beide stichtingen op deze manier er in geslaagd zijn om een brug te slaan tussen de jongere en oudere generatie. Opdat we niet vergeten.''