In korte tijd meer dan 11.000 euro opgehaald voor verdachten "carbidakkefietje" Joure

JOURE - Een doneeractie voor de verdachten van het laten afgaan van een carbidkanon in Joure heeft in korte tijd al meer dan 11.000 euro opgeleverd. De crowdfundingsactie, met de omschrijving "carbidakkefietje", werd zaterdagavond opgezet.

Aan de Tolhûswei in Joure ging op oudejaarsavond een carbidkanon af. Daarbij sprongen de ruiten van Hotel Anne-Klare. Ook andere gebouwen liepen schade op. Twaalf mannen, die zeiden daarvoor verantwoordelijk te zijn, meldden zich op het politiebureau.

Het gaat om een man van 27 jaar oud, een van 23, een van 22, zes van 21 en drie van 20. Elf van hen komen uit de gemeente De Fryske Marren en een van hen komt uit de gemeente Heerenveen.

Het twaalftal heeft enige tijd vastgezeten, maar is inmiddels weer op vrije voeten. Ze hebben verklaard dat het kanon per ongeluk afging en zeggen de ontstane schade te willen vergoeden. Die loopt echter op tot in de tienduizenden euro's, zo verklaarde hoteleigenaar Ardi Anker.

'Vervelende inschattingsfout'
Zaterdagavond is er een crowdfundingsside aangemaakt om geld op te halen voor de mannen. Bij de omschrijving staat: 'Allemaal jong geweest. Carbidakkefietje'

De motivatie voor de geldinzamelactie leest: "Na een vervelende inschattingsfout willen we de jongens die zichzelf hebben gemeld en staan voor de schade een hart onder de riem steken!! Elk weekend wordt er door het hele land van alles vernield en niemand is thuis. Deze jongens wel."

De actie leverde in twee uur al zo'n 8.000 euro op en zondagochtend stond de teller al op meer dan 11.000 euro door ruim 475 donaties.

Er worden grote bedragen gedoneerd. Het hoogste tot nu toe is 509 euro, van iemand die trots zegt te zijn op het twaalftal omdat ze "staan voor hun daden". Een ander draagt 250 euro bij: "Beslist geen opzet! Ze staan wel voor de schade!", zo motiveert die persoon zijn donatie.

De doneeractie staat op naam van 'Ut giet net altiid sa ut mut'. Wie er precies achter de doneeractie zit of zitten, is niet duidelijk.

Doneeractie voor het hotel
Er loopt ook nog een crowdfunding voor de eigenaren van het hotel. Deze is opgezet door Cobi Soolsma. Zij schrijft op de pagina: ,,Op oudjaarsavond is Hotel Anne-Klare redelijk vernield door het afschieten van een carbidkanon naast huis. Deze hardwerkende mensen kunnen wel een hart onder de riem gebruiken. Ze hadden hun hotel net prachtig voor elkaar gemaakt.''

Door 77 donaties is inmiddels € 1228,- bijeen gebracht. De hoogste bedrag bij deze actie is € 100,- met het bericht erbij ,,Heel veel kracht gewenst met het herstellen van jullie prachtige plek!!! Heel veel liefs.''

Bron: Omrop Fryslân
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden