Historische archieven De Fryske Marren naar cultuurhistorisch centrum De Tiid in Bolsward

Wethouder Irona Groeneveld van DFM en wethouder Mirjam Bakker van SWF Foto Gemeente De Fryske Marren

DFM - De Fryske Marren heeft een overeenkomst met gemeente Súdwest-Fryslân ondertekend voor de huur van de depotruimte in het nieuw cultuurhistorisch centrum De Tiid in Bolsward. De archiefbewaarplaats in Joure is volgens de gemeente te klein om alle archiefbescheiden in op te slaan.

Om deze reden wordt voor de historische archieven depotruimte van de firma Oasis in Tynaarlo gehuurd. ,,Deze opslag ligt echter op relatief grote afstand van Joure, waardoor het niet direct mogelijk is om snel over de opgevraagde archiefbescheiden te beschikken.'' De verhuizing van de archieven van De Fryske Marren naar De Tiid moet nog dit jaar gerealiseerd worden.

Overeenkomst
De overeenkomst werd ondertekend door gemeentesecretaris Dita Cazemier van gemeente De Fryske Marren en Jack de Vries, de gemeentearchivaris van Súdwest-Fryslân. Wethouder Irona Groeneveld plaatste het eerste dossier in het archief. Dit zou worden gedaan door verantwoordelijk wethouder Roel de Jong, maar hij ontbrak vanwege ziekte. “Het gemeentelijke archief is straks dichterbij en dit maakt het toegankelijker voor inwoners om de archiefbescheiden in te zien”, gaf De Jong voorafgaand aan.

De Tiid
Volgens de gemeente zal door gebruik te maken van de depotruimte in De Tiid de dienstverlening aan het publiek worden verbeterd. Ook heeft men tegelijkertijd de beschikking over een goede opslaglocatie die aan alle wettelijke eisen voldoet.

Wethouder Mirjam Bakker van gemeente Súdwest-Fryslân juicht de samenwerking tussen beide buurgemeentes toe. ''Plaats bieden voor het archief van De Fryske Marren is een mooie eerste stap. Wellicht kunnen we ook in de toekomst onze krachten bundelen op het gebied van cultuurhistorisch onderzoek.''