Herdenkingsconcert op 4 mei in Hobbe van Baerdt Tsjerke

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

JOURE - Op 4 mei wordt in de Jouster Hobbe van Baerdt Tsjerke na de dodenherdenking om 20.45 uur een herdenkingsconcert gehouden. In de kerk zal het Requiem van Gabriel Faure (arr. Martin de Ruiter) voor koor en kamerorkest worden uitgevoerd.

Het concert wordt gegeven door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest en het Noord Nederlands Kamerkoor, samen met de solisten Eske Tibben (sopraan) en Daniel Herman Mostert (bariton).

Foto's van omgekomen kinderen
Naast en tijdens deze uitvoering worden op een groot scherm foto’s geprojecteerd van omgekomen (vermoorde) kinderen in de vernietigingskampen. De foto’s die getoond zullen worden zijn jeugdfoto’s van kinderen die niet meer ‘teruggekeerd’ zijn. Het zijn foto’s uit familiealbums en/of schoolfoto’s. Deze beelden zijn rechtenvrij en met toestemming van het Joods Historisch Museum in Amsterdam beschikbaar gesteld.

Indrukwekkend
Tussen de delen van het Requiem worden er afscheidsbrieven voorgedragen. Het gaat om brieven die achter zijn gelaten tijdens razzia’s aan huis of die tijdens transport nog uit de trein geworpen. Het geheel van muziek, het tonen van de foto’s, het voorlezen en op groot scherm tonen van de brieven zal een indrukwekkend geheel vormen. ,,Helaas kunnen we met weinig voorstellingsvermogen een directe parallel trekken met de erbarmelijk toestand in de Oekraïne'', zegt Jan Vermaning namens Herdenken Nieuwe Stijl Joure.